Jak pani mogła pozwolić, żeby dzieci się pampuchami opychały. Niestrawne to i zapach nie do wytrzymania.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało, 2008
Przepadam za pierogami, pampuchami, krokietami i naleśnikami. W ogóle lubię dobrze zjeść.
źródło: NKJP: Małgorzata Piotrowska: WYWIAD: Skorpion w NZS-e – wywiad z nowym przewodniczącym Niezależnego Zrzeszenia Studentów, Sebastianem Kwiatkowskim, Magazyn Puls Studenta, 1998-01
W przeszłości Polacy cały ten dzień spędzali na jedzeniu. U biednych były to: omaszczona kasza i kapusta, boczek, słonina, pączki, chrust, racuchy, bliny i pampuchy.
źródło: NKJP: Małgorzata Iskra: Z tradycji został pączek, Gazeta Krakowska, 2008-01-31