Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
| liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
|---|---|---|---|
| M. | kurkuma |
kurkumy |
|
| D. | kurkumy |
kurkum |
|
| C. | kurkumie |
kurkumom |
|
| B. | kurkumę |
kurkumy |
|
| N. | kurkumą |
kurkumami |
|
| Ms. | kurkumie |
kurkumach |
|
| W. | kurkumo |
kurkumy |
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
p.-łac. curcuma
z ar. kurkum
1.a roślina
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny egzotyczne
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
| synonimy: | ostryż, szafranica, szafraniec, żółcień | |
| hiperonimy: | roślina |
Cytaty
|
Kurkuma rośnie w tropikach i subtropikach. Wymaga gorącego i wilgotnego klimatu i dosyć lekkiej, przepuszczalnej gleby. źródło: Internet: przyprawowy.pl |
|
|
Kurkuma jest [...] blisko spokrewniona z imbirem. Obie rośliny są podobne – mają wydłużone liście i efektowne kwiaty zebrane w twardy kłos. źródło: Internet: kochamzupy.pl |
|
|
[...] Kurkumę zaczęto uprawiać dla żółtego koloru korzeni i początkowo wykorzystywano wyłącznie w charakterze barwnika. źródło: NKJP: Kurkuma, Dziennik Polski, 2008-09-04 |
1.b przyprawa
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Relacje znaczeniowe
| synonimy: | ostryż, szafranica | |
| hiperonimy: | przyprawa |
Połączenia
- kurkuma i kminek, kurkuma i pieprz
- łyżeczka, szczypta kurkumy
Cytaty
|
Kolejne badania potwierdziły, że kurkuma może spowolnić rozwój i rozprzestrzenianie się różnorodnych typów komórek nowotworowych. źródło: NKJP: Kurkuma, Dziennik Polski, 2008-09-04 |
|
|
Najoryginalniejszego hamburgera jadłam w hinduskiej restauracji. Przygotowano go z mielonej jagnięciny przyprawionej mielonymi ziarnami kolendry, kminu i odrobiną kurkumy. źródło: NKJP: Internet |
|
|
Z indyjskich przypraw warto na co dzień używać kardamonu - dodany do kawy polepsza jej smak i znosi szkodliwe działanie kofeiny. Z kolei kurkuma oczyszcza organizm [...]. źródło: NKJP: KaK: Talerz pełen zbóż, Nasze Miasto Kraków, 2003-11-13 |
|
|
Kurkuma, podobnie jak szafran, nadaje potrawom żółty kolor, stąd zwana jest „szafranem indyjskim”, [...] jest jednak dużo tańsza. Ma lekko piżmowy i „pieprzny” aromat, nieco zbliżony do imbiru. źródło: NKJP: Beata Sypuła: Szczypta smaku, Dziennik Zachodni, 2001-02-08 |