Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | botwinka |
botwinki |
|
D. | botwinki |
botwinek |
|
C. | botwince |
botwinkom |
|
B. | botwinkę |
botwinki |
|
N. | botwinką |
botwinkami |
|
Ms. | botwince |
botwinkach |
|
W. | botwinko |
botwinki |
Pochodzenie
Zob. botwina
1.a roślina
Definicja
Warianty
- rzadziej boćwinka
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Połączenia
- młoda; posiekana botwinka
- liście; pęczek botwinki
- chłodnik, zupa z botwinki
- chłodnik na botwince
- opłukać, myć, umyć botwinkę
Cytaty
– Najlepsze na takie dni są oczywiście chłodniki. Na przykład chłodnik litewski na botwince, z dodatkiem rozmaitych warzyw. źródło: NKJP: Tomasz Wosk: Schudłem 5 ton, Sztafeta, 31/2006 |
|
Oprócz młodej kapusty po 5 zł za główkę, kalafiora po 7 zł za sztukę, młodych ziemniaków po 3,50 zł za kilogram na straganach widać botwinkę po 1,50 zł za pęczek, szczaw po 2 zł za pęczek i kalarepkę po 1 - 2 zł za sztukę. źródło: NKJP: (MR): Majowe małosolne, Express Ilustrowany, 2003-05-09 |
|
Botwinkę opłukać i pokroić w paski. Ugotować w małej ilości wody lekko posłodzonej, posolonej i doprawionej sokiem z cytryny. Po wystudzeniu botwinę wrzucić do zsiadłego mleka zmiksowanego ze śmietanką. źródło: NKJP: Dla ochłody, Polityka nr 2505, 2005-05-28 |
1.b zupa
Definicja
Warianty
- rzadziej boćwinka
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- schłodzona botwinka
- botwinka z kartoflami
- zamówić botwinkę
Cytaty
Zupa to oczywiście przepyszna botwinka z wrzuconym do miseczki lub talerza pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo. źródło: NKJP: Obiad prosto ze spiżarni, Polityka nr 2518, 2005-08-27 |
|
Z łakomstwa zamówiłam botwinkę (5 zł) i ozorek (8 zł). Lubię tę zupę, bo lubię to słowo, jako jedno z niewielu zdrobnień nie razi mnie. źródło: NKJP: Agata Passent: Na resorach, Ozon nr 12, 2005 |
|
Kefir miksuję ze śmietaną, dorzucam pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku. źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Chłodnik na botwince, Gazeta Krakowska, 2007-06-09 |