Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | boćwina |
boćwiny |
|
D. | boćwiny |
boćwin |
|
C. | boćwinie |
boćwinom |
|
B. | boćwinę |
boćwiny |
|
N. | boćwiną |
boćwinami |
|
Ms. | boćwinie |
boćwinach |
|
W. | boćwino |
boćwiny |
Pochodzenie
Zob. botwina
1. liściasta
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | warzywo |
Połączenia
- posiekana boćwina
Cytaty
W dawnej Polsce boćwina była cenionym warzywem, obecnie prawie zupełnie jest zapomniana. źródło: NKJP: (MAR): Zapomniana boćwina, Dziennik Bałtycki, 2003-01-19 |
|
Liście boćwiny są znakomitym źródłem białka i soli mineralnych oraz witaminy C i A, i dlatego są szczególnie cennym komponentem diety dziecięcej. Burak liściowy zawiera dwukrotnie więcej wapnia i trzykrotnie więcej witaminy C niż burak ćwikłowy. źródło: NKJP: Boćwina dla dzieci, Dziennik Polski, 2002-04-10 |
|
Usmażyć dwa pęczki posiekanej boćwiny, kilka cebul dymek i czosnek. źródło: NKJP: Jesienne wspomnienie wakacji, Gazeta Krakowska, 2002-09-12 |
2.a na zupę
Definicja
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
synonimy: | boćwinka |
Cytaty
Przez cały kwiecień siejemy buraki czerwone, które chcemy zbierać w lecie. Siejemy też boćwinę. Nasiona buraka ćwikłowego możemy wysiewać od kwietnia do połowy czerwca. źródło: NKJP: Kiedy siać i sadzić Marzec, kwiecień, maj, Dziennik Łódzki, 2003-03-24 |
2.b zupa
Definicja
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Zauważmy przy tym, że chociaż większość Polaków lubi barszcz, nazwanie kogoś „burakiem” stanowi obelgę, jeżeli zaś pamiętamy jeszcze „Trylogię”, może przypomnimy sobie, że „boćwina” lub „boćwiniarz” - jak nazywali Litwinów koroniarze - także były pogardliwymi określeniami, a pochodziły od skłonności mieszkańców Wielkiego Księstwa do boćwiny, zupy z młodych buraczków lub z buraczanych liści. źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Barszcz, Dziennik Polski, 2005-05-14 |