UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

jarosz

Chronologizacja

1902, SJPWar

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m1

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. jarosz
jarosze
ndepr
jarosze
depr
D. jarosza
jaroszów
jaroszy
C. jaroszowi
jaroszom
B. jarosza
jaroszów
jaroszy
N. jaroszem
jaroszami
Ms. jaroszu
jaroszach
W. jaroszu
jarosze
ndepr
jarosze
depr

Pochodzenie

Od: przymiotnika jary - pierwotnie 'wiosenny', wtórnie 'roślinny, warzywny'.

Definicja

osoba, która nie jada potraw przyrządzanych z mięsa, odżywia się natomiast jedzeniem pochodzenia roślinnego i zrobionym z mleka

Noty o użyciu

Obecnie wyraz wychodzący z użycia, zastępowany przez wegetarianin.

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

Relacje znaczeniowe

synonimy:  wegetarianin

Cytaty

Nie jestem jaroszem, ale uznałam, że Tydzień Wegetarianizmu to dobra okazja, żeby sprawdzić, czy jestem w stanie obyć się bez kurczaka, schabu i wątróbki.

źródło: NKJP: (sach): Tydzień bez mięsa, Dziennik Łódzki, 2006-05-17

Jeśli pośród mięsożerców będzie jarosz, musimy przygotować taki zestaw potraw, by nie czuł się on dyskryminowany (przyrządzamy sałatki, warzywa grillowane czy duszone itp).

źródło: NKJP: Krótki podręcznik dobrych manier, Polityka, 2006-10-14

Tak więc jarosz, bazujący na ziarnie, warzywach, fasoli, owocach i orzechach, może wapnia potrzebować bez porównania mniej niż osoba, która odżywia się mięsem, serem, kluskami i słodyczami.

źródło: NKJP: Klara Tryjarska, Jadwiga Charzewska: Mocne kości wegetarianina, Wiedza i Życie, nr 9, 1997

[...] w gruncie rzeczy „mięsny naród”, jakim są Niemcy, coraz częściej rezygnuje z rozkoszy związanych ze spożyciem sznycli, pieczeni itp. Według badań ankietowych jedna piąta społeczeństwa to w mniejszym lub większym stopniu jarosze.

źródło: NKJP: Dariusz Lewandowski: Wyklęta wołowina, Dziennik Zachodni, 2001-01-31

Kalendarzowy koniec lata to raj nie tylko dla jaroszy. Wszystkich zachęcamy do poznania zalet smakowych warzyw dyniowatych, wciąż za mało docenianych w naszej kuchni.

źródło: NKJP: (ece): Dynia na figurę, Gazeta Krakowska, 2006-09-23

Data ostatniej modyfikacji: 18.09.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj