Chronologizacja
Na podstawie indeksu haseł.
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | wędzonka |
wędzonki |
|
D. | wędzonki |
wędzonek |
|
C. | wędzonce |
wędzonkom |
|
B. | wędzonkę |
wędzonki |
|
N. | wędzonką |
wędzonkami |
|
Ms. | wędzonce |
wędzonkach |
|
W. | wędzonko |
wędzonki |
Pochodzenie
Zob. wędzić
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- gotowana wędzonka; wędzonka krotoszyńska, lisiecka
- wędzonka z kapustą
- kiełbasy i wędzonki
- kawałek; smak, zapach; produkcja wędzonki
- barszcz biały, krupnik, żurek z wędzonką
- fasolowa, krupnik, kwaśnica, żur na wędzonce
Cytaty
Rekordy powodzenia biją zadnie szynki z kością o wadze 6 – 6,5 kg. [...] Taka wędzonka musi mieć 1-, 2-centymetrową warstwę tłuszczu. źródło: NKJP: (kup): Syta Wielkanoc, Dziennik Łódzki, 2006-04-14 |
|
W czym tkwi sekret idealnej grochówki? – W składnikach. Podstawa to wędzonka – zupę gotujemy na uwędzonym boczku, żeberkach albo łopatce. źródło: NKJP: (SZYG): Smak trzeba mieć we krwi, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2004-09-10 |
|
Surowcem do produkcji wędzonki ostrzeszowskiej jest tylna szynka, dzielona wzdłuż na 4 części. źródło: NKJP: aGa: Kiełbasa ostrzeszowska, Czas Ostrzeszowski, 2006\31, 2006 |
|
Najlepiej jadać wędzonki (szynki, polędwice, balerony itp.) bez skórki, a przynajmniej odcinać ją w miejscach pokrytych czarnym nalotem. źródło: NKJP: Nina Grella: Sztuka unikania, Dziennik Zachodni, 2003-02-07 |
|
Jarosławskie zakłady są także dużym producentem wędzonek (ok. 16 proc. wpływów) oraz surowego mięsa wieprzowego (12 proc.). źródło: NKJP: Mięsem w bessę, Dziennik Polski, 1998-09-07 |