Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | dorsz |
dorsze |
|
D. | dorsza |
dorszy rzadziej dorszów |
|
C. | dorszowi |
dorszom |
|
B. | dorsza |
dorsze |
|
N. | dorszem |
dorszami |
|
Ms. | dorszu |
dorszach |
|
W. | dorszu |
dorsze |
Pochodzenie
niem. Dorsch
1.a ryba
Definicja
Noty o użyciu
Często używa się form lp w znaczeniu lm, np. połów dorsza , sprzedaż dorsza , co jednak jest uznawane za nieoprawne.
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta wodne
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta drapieżne
Połączenia
- połów; stada dorszy
- łowić dorsze
Cytaty
Podstawowe danie rekinów to żywe dorsze - dzienna porcja dochodzi do 20 kilogramów. źródło: NKJP: Wojciech Lubiński: Rekin, rekin, pokaż zęby, Super Express nr 10/4, 1998 |
|
Czasami przy okazji połowu dorszy zdarza nam się „przyłowić” jakiegoś zbłąkanego tuńczyka. źródło: NKJP: (ter): Taaaka ryba, Przekrój nr 771, 1960 |
|
Największy był dorsz złapany w 1984 r. na Mistrzostwach Polski, ważył - 6,75 kg, a ze słodkowodnych - 4,5 kg szczupak. źródło: NKJP: Łowienie ryb i talentów, Tygodnik Olecki nr 21, 1998 |
1.b mięso
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- smażony, wędzony dorsz
- dorsz w cieście, w galarecie, w pomidorach, w maśle
- dorsz i flądra; dorsz i łosoś; dorsz i śledź
- danie, potrawy; filety z dorsza
Cytaty
Wśród wigilijnych dań były klopsiki rybne, dorsz po grecku, śledzie w oleju. źródło: NKJP: (Kosmo): Opłatek, degustacje i dowcipy, Dziennik Bałtycki, 1998-12-16 |
|
- Dla mnie dorsz w maśle musztardowym i węgorz w galarecie z pieczonymi kartoflami. źródło: NKJP: Marek Krajewski: Koniec świata w Breslau, 2003 |
|
Pedro opowiada, że jemu najbardziej smakuje dorsz z grilla podawany z czosnkiem. źródło: NKJP: Małgorzata Himmel: Porto, Figo, Trybuna Śląska, 2004-11-20 |
|
Chcąc uatrakcyjnić morskie połowy, armatorzy przygotowują dla wędkarzy moc atrakcji. Zapewniają m.in. szampana dla łowcy pierwszej ryby, zimne napoje oraz obiad, na który serwują oczywiście smażonego dorsza. źródło: NKJP: Wędkarze zamienili jeziora na Bałtyk, Głos Szczeciński, 2006 |
|
- Suszonego dorsza przed podaniem moczy się 48 godzin, często zmieniając wodę - wtajemniczył mnie ambasador Portugalii, Rui Felix-Alves, którego tego dnia żegnaliśmy. To na jego cześć była ta kolacja i portugalskie menu. źródło: NKJP: Daniel Passent: Choroba dyplomatyczna, 2002 |