Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | fermentowy |
fermentowy |
fermentowy |
fermentowe |
fermentowa |
D. | fermentowego |
fermentowego |
fermentowego |
fermentowego |
fermentowej |
C. | fermentowemu |
fermentowemu |
fermentowemu |
fermentowemu |
fermentowej |
B. | fermentowego |
fermentowego |
fermentowy |
fermentowe |
fermentową |
N. | fermentowym |
fermentowym |
fermentowym |
fermentowym |
fermentową |
Ms. | fermentowym |
fermentowym |
fermentowym |
fermentowym |
fermentowej |
W. | fermentowy |
fermentowy |
fermentowy |
fermentowe |
fermentowa |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | fermentowi |
fermentowi |
fermentowe |
fermentowe |
D. | fermentowych |
fermentowych |
fermentowych |
fermentowych |
C. | fermentowym |
fermentowym |
fermentowym |
fermentowym |
B. | fermentowych |
fermentowych |
fermentowych |
fermentowe |
N. | fermentowymi |
fermentowymi |
fermentowymi |
fermentowymi |
Ms. | fermentowych |
fermentowych |
fermentowych |
fermentowych |
W. | fermentowi |
fermentowi |
fermentowe |
fermentowe |
Pochodzenie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego części ciała, elementy i substancje składowe
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin budowa i funkcjonowanie roślin
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych
Cytaty
Analiza materiałów z przedmiotowej kontroli mogła sugerować, że produkowany wyrób powinien zostać zaklasyfikowany jako napój fermentowy [...], a nie jako wyrób zawierający mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi [...]. źródło: Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach z dnia 23 czerwca 2015 r. (sip.lex.pl) |
|
Wśród alkoholi z mniejszą zawartością procentów serwis wymienia piwa i „hard seltzers”. Przedstawiciele branży alkoholowej w Polsce [...] nie znali polskiego określenia na ten drugi napój — to alkohol na bazie gazowanej wody, fermentowego cukru trzcinowego i liści herbaty, owoców czy ziół. źródło: „Prozdrowotny” alkohol zacznie rozpychać się w branży?, 2018-12-12 (portalspozywczy.pl) |
Składnia
Rz | + | fermentowy | + | |
szyk: neutralny |