Odmiana
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny: fasolka , szparagowa1.a roślina
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
synonimy: | szabel, szabelek, szparagówka | |
hiperonimy: | warzywo |
Cytaty
- Tak wygląda rolnictwo intensywne - pokazuje równe rzędy roślin o zieleni tak intensywnej i głębokiej, że aż nierealnej. - Mam tu 360 hektarów uczelni, a dalsze 124 dzierżawię. Ziemniaki, fasolka szparagowa, marchew i pszenica. źródło: NKJP: Igor T. Miecik: Akademia Obszarnicza, Polityka, 2001-07-14 |
|
Mimo że jej włości były tym razem naprawdę symboliczne, dostarczały na potrzeby domu niemal wszystkiego, co niezbędne do codziennego życia. Były więc wydzielone zagony kartofli, kapusty, fasolki szparagowej, grochu i groszku. Rosły słoneczniki i dynie. Były grządki z włoszczyzną i truskawkami. źródło: NKJP: Jolanta Wachowicz-Makowska: Świat zapamiętany, 2002 |
1.b do jedzenia
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
synonimy: | szabel, szabelek, szparagówka | |
hiperonimy: | warzywo |
Połączenia
- przyrządzić, ugotować, zjeść fasolkę szparagową
Cytaty
Mniej skomplikowanym sposobem przygotowania rzodkiewki na gorąco jest po prostu ugotowanie jej i podanie po polsku, tak jak kalafiory lub fasolkę szparagową - z tartą bułeczką. źródło: NKJP: Czerwono i zielono, Dziennik Polski, 2004-04-24 |
|
Niestety przy 4 takiej zupce (nie dostawała ich codziennie) zmieniła zdanie i teraz brokuły traktuje jak wszystkie inne warzywa. Próbowałam też kalafiora, fasolkę szparagową, groszek, buraki, kalarepkę, indyka, kurczaka. Zawsze efekt jest ten sam - wszystko ląduje na śliniaku. źródło: NKJP: Internet |
|
Dosyć egzotyczne okazało się zetknięcie dwóch tak odmiennych kultur - polskiej i laotańskiej. My jedliśmy fasolkę szparagową i makaron z konserwami, oni o czwartej rano przygotowywali na śniadanie smażone w specjalnych garnkach mięso z kurczaka, gotowali makaron, który przypominał raczej rurki z plastiku i marynowali w słoikach chwasty, zerwane na polu. źródło: NKJP: Widmo wielkiego ogóra, Tygodnik Ciechanowski, 2004-11-10 |
|
Główne danie musi być wzbogacone dodatkami, czyli garniturem z jarzyn, surówek itp. Bardzo często pojawia się tu fasolka szparagowa, kalafior, młode kartofle z koperkiem, karotka z masłem, sałatka z pomidorów itp. źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994 |
|
Odrobinę płynu wlewam na patelnię, mieszam i dodaję do garnka – by cały smak ze smażenia przenieść do zupy. Następnie wrzucam pokrojone fasolki szparagowe (dla koloru wybieram zielone) i żółciutkie „mamuty”. Na końcu dodaję kalafiora podzielonego na małe różyczki. źródło: NKJP: Ewa Wachowicz: Młodziutka zupa jarzynowa, Gazeta Krakowska, 2007-06-23 |