Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
| liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
|---|---|---|---|
| M. | pistacja |
pistacje |
|
| D. | pistacji |
pistacji |
neut |
| pistacyj |
char | ||
| C. | pistacji |
pistacjom |
|
| B. | pistację |
pistacje |
|
| N. | pistacją |
pistacjami |
|
| Ms. | pistacji |
pistacjach |
|
| W. | pistacjo |
pistacje |
Pochodzenie
łac. pistacium
z gr. pistákion 'orzeszek pistacjowy'
1.a drzewo
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin drzewa i krzewy
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
| hiperonimy: | drzewo |
Cytaty
|
Sycylijczycy Etnę kochają i nienawidzą. Potok lawinowy zabrał im domy, ale zostawił im bardzo żyzny wulkaniczny popiół, na którym wkrótce będą uprawiać pistacje i nektarynki. źródło: NKJP: TR: Spełniły marzenia na szczycie Etny, Gazeta Poznańska, 2001-10-19 |
|
|
Roślinnością potencjalną są tu krzewy twardolistne (nad Morzem Śródziemnym: wawrzyny, mirty, cyprysy, pistacje, oliwki, figi i cytrusy, a także różne zioła i trawy). źródło: NKJP: Internet |
1.b orzech
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
| hiperonimy: | owoc |
Cytaty
|
Pistacje suszy się i praży razem ze skorupką. Można chrupać je same bądź używać ich jako dodatku do słodyczy i wypieków. źródło: NKJP: (Jed.): Świąteczne smaki Orzechy pełne bogactwa, Express Ilustrowany, 2001-12-21 |
|
|
Na świecie znanych jest około 20 gatunków pistacji. Zawierają najwięcej tłuszczu ze wszystkich orzechów, przez co są wysokokaloryczne. źródło: NKJP: d: Nie tylko laskowy i włoski..., Dziennik Łódzki, 2003-09-27 |
|
|
Typowymi południowymi deserami są natomiast migdałowe nugaty na miodzie i tzw. turons, ciastka podobne do nugatów, ale hojniej przybrane migdałami, orzechami i pistacjami. źródło: NKJP: Francuski notes: Miodne południe i eliksir Nostradamusa, Dziennik Polski, 2002-08-24 |
|
|
Daniem głównym będzie kurczak pieczony z pistacjami, w sosie grzybowym z cherry, ryż czarno – biały, marchewka junior, a na deser gruszka w syropie, z adwokatem i bitą śmietaną. źródło: NKJP: Rafał Niżnik: Gdzie się bawić w ten wieczór?, Nasze Miasto Wrocław, 2002-12-24 |
2. kolor
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
KATEGORIE FIZYCZNE Cechy i właściwości materii kolory i światło
Relacje znaczeniowe
| hiperonimy: | kolor |
Cytaty
|
W przyszłym sezonie można spodziewać się odcieni pistacji i pomarańczu, powróci też z pewnością czerwień. źródło: NKJP: Magdalena Sztolberg: Modnie na stoku, Polska Głos Wielkopolski, |
|
|
Zgodnie z tendencjami na zbliżający się sezon letni - kolekcja to prawdziwy festiwal kolorów: żółty, koral, pistacja, ochra, indygo, łosoś, wrzos, biel. źródło: NKJP: KS: W słońcu safari, Gazeta Poznańska, 2005-10-15 |
|
|
Najmodniejsza kolorystyka prowadzi od bieli, ecru, poprzez chłodne błękity, pistacje i oliwki, ciepłe pomarańcze, rudości i ugry, zgaszone czerwienie, bordo, brąz gorzkiej czekolady, aż do czerni. źródło: NKJP: reg: Otulona dzianiną, Trybuna Śląska, 2002-11-02 |