UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

melasa

Chronologizacja

1902, SJPWar
Za wcześniejsze melas (1861, SJPWil).

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. melasa
melasy
D. melasy
melas
C. melasie
melasom
B. melasę
melasy
N. melasą
melasami
Ms. melasie
melasach
W. melaso
melasy

Inne uwagi

Zwykle lp

Pochodzenie

fr. mélasse

z łac. śred. *mellacea 'syrop będący produktem ubocznym przy wyrobie cukru z trzciny cukrowej'

Definicja

spoż. 
ciemnobrązowy, gęsty i słodki syrop powstający jako produkt uboczny przy wyrobie cukru, stosowany jako dodatek do pasz, a także w przemyśle spożywczym

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

CZŁOWIEK I TECHNIKA Przemysł materiały używane w przemyśle

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  syrop

Połączenia

  • melasa buraczana, trzcinowa
  • cukier i melasa, miód i melasa, zboże i melasa, ziemniaki i melasa
  • fermentacja; sprzedaż melasy
  • lepki, słodki jak melasa
  • z dodatkiem melasy

Cytaty

[...] wyciskaliśmy buraczaną papkę i z tej mdłej słodkawej wody uzyskiwaliśmy po długim gotowaniu brązową lepką melasę, którą można było słodzić kawę.

źródło: NKJP: Stanisław Berenda-Czajkowski: Dni grozy i łez, 2001

[...] rośliny te można zakisić tylko po zastosowaniu konserwantów, dodaniu 3-4% melasy lub innych pasz zawierających cukier [...].

źródło: NKJP: Internet

Melasa była przeznaczona dla fabryki sztucznego miodu, pozostającej pod nadzorem niemieckim.

źródło: NKJP: Bohdan Czeszko: Pokolenie, 1951

Oprócz cukrów w melasie występują znaczące ilości niezbędnych mikroelementów, takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, potas, żelazo.

źródło: NKJP: ELKA: Zdrowszy cukier, Gazeta Poznańska, 2004-11-15

Kromka razowego chleba (prawdziwego, a nie przyciemnianego melasą!) zawiera aż 5 g błonnika.

źródło: NKJP: Nina Grella: Magiczny błonnik, Dziennik Zachodni, 2001-04-27

Data ostatniej modyfikacji: 02.02.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj