Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | proso |
prosa |
|
D. | prosa |
pros |
|
C. | prosu |
prosom |
|
B. | proso |
prosa |
|
N. | prosem |
prosami |
|
Ms. | prosie |
prosach |
|
W. | proso |
prosa |
Pochodzenie
psł. *proso
1.a roślina
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Połączenia
- ziarno prosa
- siać, uprawiać proso
Cytaty
Raczyliśmy się kaszą jaglaną z ziarna prosa, które ojciec też uprawiał. źródło: NKJP: Ryszard Pala: Na Wielki Post olej i ziemniaki, Czas Ostrzeszowski nr 20057, 2005 |
|
W średniowiecznej Polsce uprawiano różne zboża: żyto, proso, owies, jęczmień, pszenicę. źródło: NKJP: M LODZI GP, Gazeta Poznańska, 2006-01-09 |
|
Zwierzę nie kazało długo na siebie czekać. Stało w dojrzewającym prosie i tylko pręgowany grzbiet było mu widać. źródło: NKJP: Osioł pracza, Akant, 2009-04 |
|
Ja wstaję o piątej trzydzieści i zanim pojadę do pracy, karmię wszystkie ptaki, w zimie palę im w piecu. W lecie sieję dla nich pokarm, głównie proso i słoneczniki. źródło: NKJP: Ekz: Niecodzienna, skrzecząca hodowla, Życie Podkarpackie, 2008-02-04 |
|
Najwięcej siano żyta i owsa dla konia, lecz to tylko na lepszych gruntach, na najlichszych siano proso na kaszę i mielono je w żarnach na tzw. ciamkę - zupę zatrzepaną mlekiem. źródło: NKJP: Genowefa Ciupek:Wesele, Co Tydzień Jaworzno, 2003-04-02 |
1.b ziarno
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | ziarno |
Cytaty
Gołąbki diamentowe zjadają zaś ziarno, proso i mieszankę z tartym jajkiem czy marchewką. źródło: NKJP: Monika Krężel: Co powiedzą zwierzęta?, Trybuna Śląska, 2002-12-24 |
|
Ptaki te są odporne i mało wymagające. W ZOO karmimy je prosem, liśćmi sałaty i różnego rodzaju karmą zieloną. źródło: NKJP: Józef Skotnicki: Ptasi architekt, Gazeta Krakowska, 2001-10-06 |
|
Nie zapominajmy także o innych ptakach. Ziarna zbóż to dla nich najlepsze pożywienie. Przede wszystkim proso, a także płatki zbożowe, otręby. źródło: NKJP: KaK: Komu słoninka, komu ziarenko, Nasze Miasto Kraków, 2004-01-08 |
|
We wnętrzu młyna znajdowały się dwie pary walców, jedna para kamieni młyńskich do mielenia razówki, perlak do obróbki kaszy jęczmiennej i jagielnik do łuskania kaszy jaglanej z prosa. źródło: NKJP: Tomasz Kuźnicki: Młyny powiatu radomszczańskiego (21) Młyn wodny w Kamionce, Gazeta Radomszczańska, 2009-01-14 |
|
W świecie śródziemnomorskim pieczywo stanowiło od najdawniejszych czasów podstawę porannych posiłków. W czasach Homerowych (VIII w. przed Chr.) były to placki jęczmienne, później zaś chleby wypiekano także z pszenicy, prosa i orkiszu. źródło: NKJP: Aleksander W. Małachowski: Chleb święty jak powszedni, Gazeta Poznańska, 2005-08-06 |