Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | pigwa |
pigwy |
|
D. | pigwy |
pigw |
|
C. | pigwie |
pigwom |
|
B. | pigwę |
pigwy |
|
N. | pigwą |
pigwami |
|
Ms. | pigwie |
pigwach |
|
W. | pigwo |
pigwy |
Pochodzenie
st.-w.-niem. fîga 'figa'
z łac. fīcus 'drzewo figowe; figa (owoc)'
1.a krzew
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin drzewa i krzewy
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | krzew |
Połączenia
- pigwa i pigwowiec; grusza i pigwa
- odmiany; krzak, owoce pigwy
- pigwy rosną
Cytaty
Pigwa najlepiej rośnie i owocuje na średnio zwięzłej, ciepłej glebie o lekko kwaśnym odczynie. źródło: NKJP: Krzysztofa Bik-Jurkow: Pigwowce i pigwy, Dziennik Polski, 2008-11-05 |
|
W sadach dobrze zniosły zimę jabłonie, wymarzła za to część grusz, pigw i wiśni. źródło: NKJP: Tomasz Prusek: Ogrodnictwo i sadownictwo, Gazeta Wyborcza, 1997-04-23 |
|
Pigwy pochodzą z Azji Mniejszej, skąd te niezwykle cenione w starożytności rośliny rozsadzili po całym ówczesnym świecie Grecy i Rzymianie. źródło: NKJP: Grzegorz Tabasz: Jabłko Hesperyd, Gazeta Krakowska, 2001-11-21 |
|
[...] w jednym z ogródków przy ul. Seweryna powoli rozkwita pigwa. źródło: NKJP: Wiosenne Podgórze, Dziennik Polski, 2000-12-13 |
1.b owoc
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | owoc |
Połączenia
- gruszki i pigwy
- miąższ, nasiona pigwy
- galaretka, konfitura, marmolada, nalewka, sok, syrop z pigwy
Cytaty
Rajskim owocem mogła być [...] pigwa, trochę może w smaku zbyt kwaśna, ale jej zapach od niepamiętnych czasów przyciągał wędrowców na terenie Syrii i Azji Mniejszej. źródło: NKJP: Zakazana morela, Dziennik Polski, 2000-12-23 |
|
Dietetycy zalecają pigwę jako źródło miedzi i potasu odpowiedzialnego za prawidłową pracę serca, mięśni i układu nerwowego. źródło: NKJP: Krzysztofa Bik-Jurkow: Pigwowce i pigwy, Dziennik Polski, 2008-11-05 |
|
Miąższ pigwy przesmażony z jabłkami stosuje się jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny. źródło: NKJP: mj: Pigwa, Trybuna Śląska, 2002-11-30 |
|
Spróbowaliśmy po jednym małym kieliszku nalewki z pigwy. źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Monografia grzechów z dziennika 1978-1989, 2006 |