UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

pigwa

Chronologizacja

1437, SStp

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. pigwa
pigwy
D. pigwy
pigw
C. pigwie
pigwom
B. pigwę
pigwy
N. pigwą
pigwami
Ms. pigwie
pigwach
W. pigwo
pigwy

Pochodzenie

st.-w.-niem. fîga 'figa'

z łac. fīcus 'drzewo figowe; figa (owoc)'

1.a krzew

Definicja

krzew o białych lub różowych kwiatach i zielonkawych, aromatycznych owocach gruszkowatego kształtu, używanych na przetwory

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin drzewa i krzewy

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  krzew

Połączenia

  • pigwa i pigwowiec; grusza i pigwa
  • odmiany; krzak, owoce pigwy
  • pigwy rosną

Cytaty

Pigwa najlepiej rośnie i owocuje na średnio zwięzłej, ciepłej glebie o lekko kwaśnym odczynie.

źródło: NKJP: Krzysztofa Bik-Jurkow: Pigwowce i pigwy, Dziennik Polski, 2008-11-05

W sadach dobrze zniosły zimę jabłonie, wymarzła za to część grusz, pigw i wiśni.

źródło: NKJP: Tomasz Prusek: Ogrodnictwo i sadownictwo, Gazeta Wyborcza, 1997-04-23

Pigwy pochodzą z Azji Mniejszej, skąd te niezwykle cenione w starożytności rośliny rozsadzili po całym ówczesnym świecie Grecy i Rzymianie.

źródło: NKJP: Grzegorz Tabasz: Jabłko Hesperyd, Gazeta Krakowska, 2001-11-21

[...] w jednym z ogródków przy ul. Seweryna powoli rozkwita pigwa.

źródło: NKJP: Wiosenne Podgórze, Dziennik Polski, 2000-12-13

1.b owoc

Definicja

owoc pigwy - krzewu

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  owoc

Połączenia

  • gruszki i pigwy
  • miąższ, nasiona pigwy
  • galaretka, konfitura, marmolada, nalewka, sok, syrop z pigwy

Cytaty

Rajskim owocem mogła być [...] pigwa, trochę może w smaku zbyt kwaśna, ale jej zapach od niepamiętnych czasów przyciągał wędrowców na terenie Syrii i Azji Mniejszej.

źródło: NKJP: Zakazana morela, Dziennik Polski, 2000-12-23

Dietetycy zalecają pigwę jako źródło miedzi i potasu odpowiedzialnego za prawidłową pracę serca, mięśni i układu nerwowego.

źródło: NKJP: Krzysztofa Bik-Jurkow: Pigwowce i pigwy, Dziennik Polski, 2008-11-05

Miąższ pigwy przesmażony z jabłkami stosuje się jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny.

źródło: NKJP: mj: Pigwa, Trybuna Śląska, 2002-11-30

Spróbowaliśmy po jednym małym kieliszku nalewki z pigwy.

źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Monografia grzechów z dziennika 1978-1989, 2006

Data ostatniej modyfikacji: 14.07.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj