jadalny grzyb z kapeluszem koloru białego lub kości słoniowej, o matowej, gładkiej powierzchni, rośnie w grupach w lasach liściastych i mieszanych, w parkach i ogrodach, od kwietnia do czerwca; @Calocybe gambosa@
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
rośliny leśne i łąkowe
Choć porą najbogatszą w grzyby jest jesień, to wiosna niewiele jej ustępuje. Ma ona nawet z nazwy swój grzyb - majówkę wiosenną (fot. 1). Tylko teraz można zobaczyć wiele dziwacznie wyglądających owocników (fot. 2), a jadalnych zebrać do kilkunastu kilogramów naraz!
– O tak! I całe szczęście, że byli przezorni. Przynieśli trującą wieruszkę zatokowatą, która do złudzenia przypomina jadalną majówkę wiosenną. Różnicę spostrzegliśmy dopiero pod mikroskopem. Gdyby zafundowali sobie danie z wieruszek, mogliby trafić na oddział toksykologii i porządnie uszkodzić sobie wątrobę.
źródło: NKJP: Magdalena Hodak: Do lasu z atlasem, Dziennik Łódzki, 2006-06-20
Występuje w zaroślach, starych parkach i w prześwietlonych lasach liściastych. Smak i zapach: winno-owocowy, łagodny. Można go pomylić z majówką wiosenną, która tworzy owocniki mniej więcej w tym samym okresie.
Niektóre gatunki grzybów takich jak gąsówka naga, gąsówka mglista lub majówka wiosenna najczęściej można spotkać w tzw. czarcich kręgach. Liczne owocniki rosną obok siebie w zamkniętych kręgach.