Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | skwarek |
skwarki |
|
D. | skwarka |
skwarków |
|
C. | skwarkowi |
skwarkom |
|
B. | skwarka skwarek |
skwarki |
|
N. | skwarkiem |
skwarkami |
|
Ms. | skwarku |
skwarkach |
|
W. | skwarku |
skwarki |
Inne uwagi
Zwykle lm
Pochodzenie
Definicja
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- złoty; tyciuni skwarek; gęsie, wieprzowe; mięsne;twarde; tłuste; lepkie; gęste; zrumienione; chrupiące; zwykłe; smakowite skwarki
- skwarki do gruli; z (gęsich,...) wątróbek
- skwarki z cebulą
- skwarki na patelni; na kluskach; w kapuście
- skwarki i cebulka; skwarki i kapusta; skwarki, kasza; skwarki i mięso; skwarki, ogórek (kiszony,...); chleb i skwarki; masło albo skwarki; okrasa, skwarki; słonina, skwarki; smalec i skwarki; zasmażki, skwarki; ziemniaki, skwarki
- chochla; zapach skwarków
- pierogi, kapuśniak bez skwarków
- pierogi, pierożki, kluchy, kluseczki, pyzy, jajecznica, kapusta, ziemniaki, kartofle, smalec, zupa, cebula, kasza, tłuszcz, makaron, owsianka ze skwarkami
- pełny/pełen skwarków
- skwarki pachną
- wybieranie; poszukiwanie skwarków
- włożyć, wyłowić, wyciągnąć, wyjąć; jeść, wyjadać (palcami,...); dodać (do czegoś); zmieszać (z czymś) skwarki
- posypać skwarkami
- faszerowany; okraszone; omaszczone; polane; posypane skwarkami
- stopić na skwarki
Cytaty
Siedzieli już wtedy całą rodziną nad połówką czerstwego chleba z przeceny i kapuśniakiem, w którym tu i ówdzie pływał skwarek. źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Drzymalski przeciw Rzeczpospolitej, 2004 |
|
Na drugie pani Helenka przyniosła półmisek z kotletami i ziemniakami, na których świeciły brązowe skwarki. źródło: NKJP: Kazimierz Orłoś: Niebieski szklarz, 1996 |
|
Pod pokrywką była ciepła kasza, pełna skwarków i mięsa. źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Pogrzeb czarownicy, 2003 |
|
Stoły uginały się od dań kuchni polskiej. Był czarny salceson, smalec ze skwarkami, boczek faszerowany, gorący bigos z kiełbasą oraz ogromne bochny chleba. źródło: NKJP: Jarosław Popek: Radość, ale i niepewność ludzi..., Gazeta Wyborcza, 1995-11-20 |
|
Mówię tylko o skwarkach ze słoniny domowej, o tych, które zwykle nazywa się skwarkami domowymi. Nie powinny być brązowe, ale żółte też nie. Trzeba znaleźć właściwy odcień pomiędzy tymi dwoma kolorami. źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Smaki polskie, czyli jak się dawniej jadało, 2008 |