UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

sola

Chronologizacja

1947, SJPDor

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. sola
sole
D. soli
soli
C. soli
solom
B. solę
sole
N. solą
solami
Ms. soli
solach
W. solo
sole

Pochodzenie

fr. sole

1.a ryba

Definicja

ryba o płaskim, owalnym, szaro-brązowym lub czerwonawo-brązowym ciele w cętki, z oczami umieszczonymi po prawej stronie ciała; żyjąca w ciepłych wodach, morzach lub oceanach; odławiana dla smacznego mięsa, które można smażyć, wędzić lub marynować; Solea solea.

Noty o użyciu

Występuje jako składnik terminów zoologicznych, np.: sola zwyczajna.

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta wodne

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  ryba

Połączenia

  • sola, halibut
  • filet z soli

Cytaty

W cierpiącej na brak przyrostu ludności Hiszpanii władze [...] wręczają popołogowym kobietom doborowego prosiaka. W Osace mogłoby to być sto kilogramów szlachetnej ryby sola. A w Polsce?

źródło: NKJP: Zdzisław Smektała: Jazz dla Mass, Gazeta Wrocławska, 2003-07-16

Możesz wziąć filet z mintaja, dorsza, flądry, grenadiera, sandacza lub wykwintny filet z soli.

źródło: NKJP: (Wasz Sybaryta): Klub srebrnego widelca, Tygodnik Podhalański, nr 25, 1999

1.b mięso

Definicja

mięso soli - ryby

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • soczysta; wykwintna sola
  • sola z grilla
  • sola ze szparagami, ze szpinakiem; z plastrami (wędzonki,...)
  • sola w jakimś sosie; w śmietanie; w cieście
  • sola, łosoś (w warzywach,...); dorada, sola; turbot lub sola
  • przyrządzać; jeść; chwalić; woleć solę

Cytaty

W bufecie znajduje się szesnaście zimnych dań: troć pieczona w całości i sola opiekana na złoto z musem chrzanowym, śledzie w czosnku i pietruszce oraz mus z wątróbek z konfiturami z cebulek [...].

źródło: NKJP: Ewa Smolińska-Borecka: Ślub Weroniki i Cezarego Pazurów, Naj, nr 36/37, 2003

Z ryb najbardziej lubi solę, ale obawiając się ości, połowę zawsze zostawia.

źródło: NKJP: Zbigniew Kruszyński: Na lądach i morzach: opisy i opowiadania, 1999

Data ostatniej modyfikacji: 20.01.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj