wyrób cukierniczy w postaci ciastka lub cukierka, otrzymywany z nasion sezamu - rośliny, z dodatkiem cukru oraz syropu wykorzystywanego w przemyśle spożywczym
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Cykorię obrać i pokroić; połączyć z mandarynką, kiwi, brzoskwinią i morelami; wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny; posypać orzechami i rozdrobnionym sezamkiem.
źródło: NKJP: (MAM): Dietą w cellulitis, Dziennik Zachodni, 2004-08-14
Dziadka kojarzę z zapachem i smakiem ptasiego mleczka, kukułek i sezamków, kupowanych przez niego w warszawskich delikatesach przy Alejach Jerozolimskich. To były rarytasy, nieosiągalne we Włocławku w latach pięćdziesiątych...
źródło: NKJP: Renata Kudeł: Włocławek: Jak niemiecki burmistrz ratował Polaków i Żydów, Gazeta Pomorska, 2010-03-07
[...] jeden sezamek to 41,3 kcal. Naprawdę pyszna (bardzo słodka) przekąska.