tradycyjna potrawa żydowska, składająca się z szyi gęsiej faszerowanej ziemniakami, kaszą lub mięsem; w południowej Polsce nazwą tą określana jest potrawa z duszonych gęsich żołądków
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Lepszej pieczonej gęsiny oraz takich dań nabożnych, jak gęsi pipek czy też czulent (...) nigdzie nawet w przedwojennej Warszawie dostać nie można było.
źródło: NKJP: Mariusz Miodek: Profil Wiecha w wykonaniu Jerzego Żebrowskiego, Kuchnia, 1998
[kuchnia] żydowska - karp w galarecie z rodzynkami i wiórkami migdałów, gęsi pipek nadziany wątróbką, mocno pieprzony, słone przaśniki do pogryzania i słodkie z makiem i imbirem [...].
źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Za kurtyną mroku. Zabawa w chowanego, 1995
Są jednak rzeczy, które lubię. Lubię wypić herbatę na Szerokiej, lubię zjeść gęsie pipki przy stole w Klezmer Hois.
źródło: NKJP: Anna Szulc: Sen o miasteczku, Polityka, 2002-06-29
– Zadzwońcie – zwrócił się do mężczyzny. – Kupię macę, ugotuję soczewicę albo gęsie pipki – dodał z przekąsem, bo podrobów nie jadał. – Pogadamy o wędrówkach plemion. Do widzenia!
źródło: NKJP: Paulina Grych: Schiza, 2008
Na stole cały ten „catering” z restauracji polecanej mi przez Jacka: siekana wątróbka z cebulką, gęsi pipek faszerowany, gefilte fisz - pouczam Matyldę - będzie jeszcze czulent. Pijemy czystą wódkę, to absolutna konieczność, mówię.
źródło: NKJP: Józef Hen: Bruliony profesora T., 2006