Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p3
| liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
|---|---|---|---|
| M. | podroby |
||
| D. | podrobów |
||
| C. | podrobom |
||
| B. | podroby |
||
| N. | podrobami |
||
| Ms. | podrobach |
||
| W. | podroby |
Pochodzenie
Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego podrobić; zob. drobić
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- rybie; jadalne podroby; podroby baranie, cielęce, drobiowe, wieprzowe, wołowe
- mięso i podroby
- danie, potrawa, zupa z podrobów
Cytaty
|
Dobrą pamięć do późnych lat pomogą nam zachować często spożywane podroby wieprzowe, wszelkiego typu wątróbki, głównie drobiowe, z dużą zawartością kwasu foliowego i witaminy B9. źródło: NKJP: Marzena Woźniak: Diabelskie mikrofale, Trybuna Śląska, 2002-09-06 |
|
|
Potrawa przyrządzona z podrobów umieszczonych w żołądku jagnięcym należy do tradycji kulinarnej wielu narodów - u nas znana jako maciek barani - i składa się z wątroby, płuc i żołądka jagnięcego. źródło: NKJP: Katarzyna Tyszek: Specjały, Kuchnia, 1998 |
|
|
Znana jest w Niemczech potrawa, tzw. podróbki zajęcze, sporządzana z podrobów: serca, wątroby (po usunięciu woreczka żółciowego), płuc, nerek, szyi i żeber. źródło: NKJP: Stanisław Godlewski: Vademecum myśliwego, 1955 |
|
|
Wiem, że niektórych odrzuca na myśl o podrobach, ale przecież móżdżek (wieprzowy i cielęcy) ma w polskiej kuchni długą tradycję. źródło: NKJP: Piotr Bikont: Lukullus w tekturowym pałacu, Gazeta Wyborcza, 1992-08-13 |
Odesłania
Zob. też: