UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

podroby

Chronologizacja

1563, SPXVI

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: p3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. podroby
D. podrobów
C. podrobom
B. podroby
N. podrobami
Ms. podrobach
W. podroby

Pochodzenie

Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego podrobić; zob. drobić

Definicja

jadalne narządy wewnętrzne zwierząt i niektóre części ich ciał, uważane za mniej wartościowe od mięsa

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • rybie; jadalne podroby; podroby baranie, cielęce, drobiowe, wieprzowe, wołowe
  • mięso i podroby
  • danie, potrawa, zupa z podrobów

Cytaty

Dobrą pamięć do późnych lat pomogą nam zachować często spożywane podroby wieprzowe, wszelkiego typu wątróbki, głównie drobiowe, z dużą zawartością kwasu foliowego i witaminy B9.

źródło: NKJP: Marzena Woźniak: Diabelskie mikrofale, Trybuna Śląska, 2002-09-06

Potrawa przyrządzona z podrobów umieszczonych w żołądku jagnięcym należy do tradycji kulinarnej wielu narodów - u nas znana jako maciek barani - i składa się z wątroby, płuc i żołądka jagnięcego.

źródło: NKJP: Katarzyna Tyszek: Specjały, Kuchnia, 1998

Znana jest w Niemczech potrawa, tzw. podróbki zajęcze, sporządzana z podrobów: serca, wątroby (po usunięciu woreczka żółciowego), płuc, nerek, szyi i żeber.

źródło: NKJP: Stanisław Godlewski: Vademecum myśliwego, 1955

Wiem, że niektórych odrzuca na myśl o podrobach, ale przecież móżdżek (wieprzowy i cielęcy) ma w polskiej kuchni długą tradycję.

źródło: NKJP: Piotr Bikont: Lukullus w tekturowym pałacu, Gazeta Wyborcza, 1992-08-13

Odesłania

Zob. też:

dróbka

Data ostatniej modyfikacji: 02.04.2018
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj