Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | chrząstkowaty |
chrząstkowaty |
chrząstkowaty |
chrząstkowate |
chrząstkowata |
D. | chrząstkowatego |
chrząstkowatego |
chrząstkowatego |
chrząstkowatego |
chrząstkowatej |
C. | chrząstkowatemu |
chrząstkowatemu |
chrząstkowatemu |
chrząstkowatemu |
chrząstkowatej |
B. | chrząstkowatego |
chrząstkowatego |
chrząstkowaty |
chrząstkowate |
chrząstkowatą |
N. | chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatą |
Ms. | chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatej |
W. | chrząstkowaty |
chrząstkowaty |
chrząstkowaty |
chrząstkowate |
chrząstkowata |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | chrząstkowaci |
chrząstkowaci |
chrząstkowate |
chrząstkowate |
D. | chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
C. | chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
chrząstkowatym |
B. | chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
chrząstkowate |
N. | chrząstkowatymi |
chrząstkowatymi |
chrząstkowatymi |
chrząstkowatymi |
Ms. | chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
chrząstkowatych |
W. | chrząstkowaci |
chrząstkowaci |
chrząstkowate |
chrząstkowate |
Pochodzenie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Owocniki pojawiają się w skupieniach, są chrząstkowate, bez smaku i zapachu (jadalne nawet surowe), górą wypukłe i pokryte delikatnym meszkiem, dołem (obszar zarodnikonośny) wklęsłe, gładkie i pofałdowane. źródło: NKJP: Wiktor Pawłowski: Świąteczne grzybobranie, Wiedza i Życie, 1997 |
|
Kapelusz Twardówki anyżkowej dorasta do 8 cm średnicy. Jest sprężysty, dość cienki, chrząstkowaty. Na powierzchni raczej nagi, delikatnie pomarszczony. źródło: NKJP: smacznapyza.blogspot.com |
|
Jest prawie pozbawiony smaku, jednakże spożywany jest dla swego chrząstkowatego waloru kulinarnego. źródło: NKJP: Internet |