sposób przygotowywania potraw wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania, w celu otrzymania nietypowych połączeń składników oryginalnymi metodami
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
przepis, składnik kuchni molekularnej
Cytaty
– Ania przygotowała „Różaną wyspę” – danie z dodatkiem płatków róż, w którym wykorzystała elementy popularnej ostatnio kuchni molekularnej [...]. Dokładniej polegało to na tym, że do sosu dodała agar (wyciąg z alg morskich) oraz sól wapienną. Dzięki temu mogła podać sos w formie lejących się łezek otoczonych błoną.
źródło: NKJP: (RAV): Różana wyspa Ani z molekularnym sosem, Dziennik Bałtycki, 2008-02-28
Fusion się przebija, a zapewne już wkrótce może jej zagrozić kuchnia molekularna, od kilku lat robiąca zawrotną karierę na zachodzie Europy. Kremy preparowane w ciekłym azocie, gorące żele, smażenie w wodzie, składniki poddawane działaniu próżni, musy z parmezanu i tym podobne niezwykłości.
źródło: NKJP: Piotr Sarzyński: Sushi z kaszą, Polityka, 2009
Trzeba przygotować arbuzy, papryczki chilli, sól, pieprz, białe wino, likier arbuzowy i szampan. Składniki zagotować, przecedzić przez sitko. Podawać na zimno z miętowym kawiorem lub sferą (składnik kuchni molekularnej).
źródło: NKJP: Marian Satała: Chłodnik z arbuza wygrał festiwal, Gazeta Krakowska, 2008-05-26
Inną opcją do wyboru jest zaserwowanie w niedzielę lodów o smaku jajecznicy. Takie cuda są możliwe, jeśli poznamy przepisy kuchni molekularnej.