UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

żelek

żelka

Chronologizacja

1992, NSP

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m2, m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. żelek
żelki
D. żelka
żelków
C. żelkowi
żelkom
B. żelka
żelek
żelki
N. żelkiem
żelkami
Ms. żelku
żelkach
W. żelku
żelki

Inne uwagi

Zwykle lm

Pochodzenie

Od: żel

Definicja

sprężysty jak guma cukierek występujący w różnych kolorach i kształtach, wytwarzany przy użyciu żelatyny lub innej substancji powodującej tężenie

Warianty

  • żelka

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • czarne, kolorowe; gumowe; nowe żelki
  • cukierki i żelki
  • ochota na żelki
  • jeść; lubić żelki

Cytaty

Opakowanie żelków jest za bardzo klasyczne - złote, z jednym żółtym misiem na przodzie. [...] Żelki mają postać małych, różnokolorowych miśków, które nie zawsze są dobrze uformowane. Żelki są twarde, ale przez to wolniej się rozpływają w ustach. Smakują dość dobrze.

źródło: NKJP: Katarzyna Pachelska: Smakołyki z żelatyny, Dziennik Zachodni, 2005-02-17

Nie żaden chips czy lizak, to właśnie żelek. Po takim właśnie żelku czujesz, że jest weselej. Miękki, smaczny, kolorowy [...].

źródło: NKJP: Internet

Dzięki radom policjanta z Siedlec udało się uratować półtoraroczne dziecko, które przed sklepem w Skórcu zadławiło się żelkiem.

źródło: (mac/kdj): Dziecko zadławiło się żelkiem. Kierowca pomógł matce, policjant ratował przez telefon, 2014-01-29 (www.tvn24.pl)

Sprzedaż cukierków spadła już w Polsce o cztery procent. W zeszłym roku kupiliśmy ich 30 mln kg i wydaliśmy na nie 640 mln zł. Sprzedaż żelków wzrosła w zeszłym roku o 30 proc.

źródło: NKJP: Monika Tutak: Mamy smak na żelki i czekoladę, Super Express, 2006

W ostatnich tygodniach na cenzurowanym znalazły się również żelki i guma Mamba. Oba produkty zawierają na opakowaniu informację, iż do ich produkcji użyto żelatyny.

źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: BSE ma wielkie oczy, Dziennik Bałtycki, 2001-02-08

Data ostatniej modyfikacji: 11.02.2017
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj