UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

kabaczek

Chronologizacja

1936, Rocznik Ochrony Roślin, Tomy 3-4, books.google.pl

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3, m2

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. kabaczek
kabaczki
D. kabaczka
kabaczków
C. kabaczkowi
kabaczkom
B. kabaczek
pot. kabaczka
kabaczki
N. kabaczkiem
kabaczkami
Ms. kabaczku
kabaczkach
W. kabaczku
kabaczki

Pochodzenie

ros. kabačók

ukr. kabačók

1.a roślina

Definicja

roślina, będąca odmianą dyni, wytwarzająca duże, zielone, żółte lub pomarańczowe, wydłużone owoce, przypominające ogórki

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne

Relacje znaczeniowe

synonimy:  cukinia
hiperonimy:  warzywo

Cytaty

Po strasznych komplikacjach z uprawą kabaczków nareszcie widać efekty mojego ratowania ich przed zagładą.

źródło: Internet: forumogrodnicze.info

[...] to nowe warzywo wyhodowali z kabaczka Włosi.

źródło: NKJP: mokr: Ogórek z nadwagą, Trybuna Śląska, 2004-07-16

Zaczynają oddychać pełną piersią [...], zmagają się z przeciekającym dachem, hodowlą kabaczków czy kwestią, jakie wino dzisiaj podać do kolacji.

źródło: Internet: sadat81.blogspot.com

1.b owoc

Definicja

jadalny owoc kabaczka - rośliny

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  cukinia
hiperonimy:  owoc

Połączenia

  • kabaczki i bakłażany, kabaczki i pomidory; dynie i kabaczki, ogórki i kabaczki

Cytaty

Robiłam zupę fasolową i kabaczki z pomidorami.

źródło: NKJP: Maria Dąbrowska: Dzienniki, 2009

Kabaczek wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 3—4 łyżkami wody i pieczemy w piekarniku około 45 minut. Nadziewany kabaczek stanowi bardzo dekoracyjny element posiłku.

źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993

Na początku gotujemy szklankę ryżu i pół szklanki grochu łuskanego. Potem obieramy duży kabaczek i kroimy go w plastry.

źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007

Obok, w sklepie spożywczym, rozpamiętane we własnej krzywdzie sprzedawczynie handlowały suszonymi rybami, stęchłym chlebem i konserwami z kabaczkami i bakłażanami.

źródło: NKJP: Wojciech Jagielski: Dobre miejsce do umierania, 2005

Szpinak zmiksuj z buraczkami, kabaczkiem, jabłkami albo awokado. Nie pij tego soku zbyt dużo jednorazowo.

źródło: NKJP: (MAZ): Szpinak na pamięć..., Dziennik Zachodni, 2005-08-11

Data ostatniej modyfikacji: 19.03.2018
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj