Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | kabaczek |
kabaczki |
|
D. | kabaczka |
kabaczków |
|
C. | kabaczkowi |
kabaczkom |
|
B. | kabaczek pot. kabaczka |
kabaczki |
|
N. | kabaczkiem |
kabaczkami |
|
Ms. | kabaczku |
kabaczkach |
|
W. | kabaczku |
kabaczki |
Pochodzenie
ros. kabačók
ukr. kabačók
1.a roślina
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
Cytaty
Po strasznych komplikacjach z uprawą kabaczków nareszcie widać efekty mojego ratowania ich przed zagładą. źródło: Internet: forumogrodnicze.info |
|
[...] to nowe warzywo wyhodowali z kabaczka Włosi. źródło: NKJP: mokr: Ogórek z nadwagą, Trybuna Śląska, 2004-07-16 |
|
Zaczynają oddychać pełną piersią [...], zmagają się z przeciekającym dachem, hodowlą kabaczków czy kwestią, jakie wino dzisiaj podać do kolacji. źródło: Internet: sadat81.blogspot.com |
1.b owoc
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- kabaczki i bakłażany, kabaczki i pomidory; dynie i kabaczki, ogórki i kabaczki
Cytaty
Robiłam zupę fasolową i kabaczki z pomidorami. źródło: NKJP: Maria Dąbrowska: Dzienniki, 2009 |
|
Kabaczek wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 3—4 łyżkami wody i pieczemy w piekarniku około 45 minut. Nadziewany kabaczek stanowi bardzo dekoracyjny element posiłku. źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993 |
|
Na początku gotujemy szklankę ryżu i pół szklanki grochu łuskanego. Potem obieramy duży kabaczek i kroimy go w plastry. źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007 |
|
Obok, w sklepie spożywczym, rozpamiętane we własnej krzywdzie sprzedawczynie handlowały suszonymi rybami, stęchłym chlebem i konserwami z kabaczkami i bakłażanami. źródło: NKJP: Wojciech Jagielski: Dobre miejsce do umierania, 2005 |
|
Szpinak zmiksuj z buraczkami, kabaczkiem, jabłkami albo awokado. Nie pij tego soku zbyt dużo jednorazowo. źródło: NKJP: (MAZ): Szpinak na pamięć..., Dziennik Zachodni, 2005-08-11 |