Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | pełnoziarnisty |
pełnoziarnisty |
pełnoziarnisty |
pełnoziarniste |
pełnoziarnista |
D. | pełnoziarnistego |
pełnoziarnistego |
pełnoziarnistego |
pełnoziarnistego |
pełnoziarnistej |
C. | pełnoziarnistemu |
pełnoziarnistemu |
pełnoziarnistemu |
pełnoziarnistemu |
pełnoziarnistej |
B. | pełnoziarnistego |
pełnoziarnistego |
pełnoziarnisty |
pełnoziarniste |
pełnoziarnistą |
N. | pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistą |
Ms. | pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistej |
W. | pełnoziarnisty |
pełnoziarnisty |
pełnoziarnisty |
pełnoziarniste |
pełnoziarnista |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | pełnoziarnisci |
pełnoziarnisci |
pełnoziarniste |
pełnoziarniste |
D. | pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
C. | pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
pełnoziarnistym |
B. | pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
pełnoziarniste |
N. | pełnoziarnistymi |
pełnoziarnistymi |
pełnoziarnistymi |
pełnoziarnistymi |
Ms. | pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
pełnoziarnistych |
W. | pełnoziarnisci |
pełnoziarnisci |
pełnoziarniste |
pełnoziarniste |
Pochodzenie
Zob. pełny, ziarno
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- chleb, makaron, ryż pełnoziarnisty; mąka pełnoziarnista; pieczywo pełnoziarniste; produkty pełnoziarniste
- pełnoziarnisty i zbożowy
Cytaty
Na dłuższą pamięć - pomogą produkty z witaminami B6 oraz B12. Wystarczy więc zamienić białe pieczywo na pełnoziarnisty chleb ze szklanką mleka (minimum 1,5 procent tłuszczu). źródło: NKJP: d: Co chcemy osiągnąć?, Dziennik Łódzki, 2004-01-10 |
|
Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Sycą, a przy tym nie tuczą. źródło: NKJP: Jolanta Lenartowicz: Menu kardiologiczne, Polska Głos Wielkopolski, 2007-07-06 |
|
Pełnoziarnista mąka jest surowcem do wypieku chleba nie tylko nadającym mu znakomity smak, ale również i bezcenne wartości zdrowotne. źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007 |
|
Należy unikać mocno przetworzonych pokarmów, niecałościowych. Nie jemy więc białego cukru, białej soli, białego ryżu i białej mąki. Jemy sól szarą – uwaga: nie białą warzoną z dodatkiem jodu i mikroelementów, ale sól kamienną; mąkę – z pełnego przemiału; ryż pełnoziarnisty (niełuskany) [...]. źródło: NKJP: Agata Markowicz: Na wszystko jest czas, Trybuna Śląska, 2003-10-18 |
|
O śniadaniu nie powinny tez zapominać panie dbające o linie - rano tempo metabolizmu jest największe, więc nie muszą się obawiać o dodatkowe kilogramy. Prawidłowo skomponowane powinno zawierać takie produkty jak pełnoziarniste, ciemne lub chrupkie pieczywo, produkty mleczne oraz dużą ilość świeżych owoców i warzyw [...]. źródło: NKJP: SIEL: Na dobry początek dnia, Gazeta Poznańska, 2005-08-19 |