UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

pełnoziarnisty

Chronologizacja

1956, Przemysł Spożywczy, t. 10, books.google.pl

Odmiana

część mowy: przymiotnik


Stopień równy

liczba pojedyncza
m1 m2 m3 n1, n2 ż
M. pełnoziarnisty
pełnoziarnisty
pełnoziarnisty
pełnoziarniste
pełnoziarnista
D. pełnoziarnistego
pełnoziarnistego
pełnoziarnistego
pełnoziarnistego
pełnoziarnistej
C. pełnoziarnistemu
pełnoziarnistemu
pełnoziarnistemu
pełnoziarnistemu
pełnoziarnistej
B. pełnoziarnistego
pełnoziarnistego
pełnoziarnisty
pełnoziarniste
pełnoziarnistą
N. pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistą
Ms. pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistej
W. pełnoziarnisty
pełnoziarnisty
pełnoziarnisty
pełnoziarniste
pełnoziarnista
liczba mnoga
p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
M. pełnoziarnisci
pełnoziarnisci
pełnoziarniste
pełnoziarniste
D. pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
C. pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
pełnoziarnistym
B. pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
pełnoziarniste
N. pełnoziarnistymi
pełnoziarnistymi
pełnoziarnistymi
pełnoziarnistymi
Ms. pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
pełnoziarnistych
W. pełnoziarnisci
pełnoziarnisci
pełnoziarniste
pełnoziarniste

Pochodzenie

Zob. pełny, ziarno

Definicja

przygotowany z całych, niełuskanych ziaren

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • chleb, makaron, ryż pełnoziarnisty; mąka pełnoziarnista; pieczywo pełnoziarniste; produkty pełnoziarniste
  • pełnoziarnisty i zbożowy

Cytaty

Na dłuższą pamięć - pomogą produkty z witaminami B6 oraz B12. Wystarczy więc zamienić białe pieczywo na pełnoziarnisty chleb ze szklanką mleka (minimum 1,5 procent tłuszczu).

źródło: NKJP: d: Co chcemy osiągnąć?, Dziennik Łódzki, 2004-01-10

Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Sycą, a przy tym nie tuczą.

źródło: NKJP: Jolanta Lenartowicz: Menu kardiologiczne, Polska Głos Wielkopolski, 2007-07-06

Pełnoziarnista mąka jest surowcem do wypieku chleba nie tylko nadającym mu znakomity smak, ale również i bezcenne wartości zdrowotne.

źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007

Należy unikać mocno przetworzonych pokarmów, niecałościowych. Nie jemy więc białego cukru, białej soli, białego ryżu i białej mąki. Jemy sól szarą – uwaga: nie białą warzoną z dodatkiem jodu i mikroelementów, ale sól kamienną; mąkę – z pełnego przemiału; ryż pełnoziarnisty (niełuskany) [...].

źródło: NKJP: Agata Markowicz: Na wszystko jest czas, Trybuna Śląska, 2003-10-18

O śniadaniu nie powinny tez zapominać panie dbające o linie - rano tempo metabolizmu jest największe, więc nie muszą się obawiać o dodatkowe kilogramy. Prawidłowo skomponowane powinno zawierać takie produkty jak pełnoziarniste, ciemne lub chrupkie pieczywo, produkty mleczne oraz dużą ilość świeżych owoców i warzyw [...].

źródło: NKJP: SIEL: Na dobry początek dnia, Gazeta Poznańska, 2005-08-19

Data ostatniej modyfikacji: 31.01.2017
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj