Zawsze przygotowuję kilka dań: obowiązkowo zupę, codziennie inną [...] a na drugie jest do wyboru: bigos, fasolka po bretońsku, flaczki, brizol, filet z kurczaka, kotlet schabowy, gołąbki, risotto, a w piątki ryba, najczęściej panga, bo wszyscy ją lubią.
źródło: NKJP: Jolanta Ciosek: Pani Zosia, Dziennik Polski, 2006-07-29
[...] paelle przyrządza się na wiele sposobów. W każdej jednak musi znaleźć się ryż, bo ryż - podobnie jak we włoskim risotcie - stanowi podstawę.
źródło: NKJP: Jeszcze o ryżu, Dziennik Polski, 2004-03-27
Dania podawane pod tą nazwą w większości polskich restauracji nie mają z risottem wiele wspólnego.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Ryż na sposób włoski, czyli risotto, Gazeta Wyborcza, 1997-06-06
Z ryżu można przyrządzić wiele wspaniałych dań, m.in.: sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki oraz desery.
źródło: NKJP: (ZET): Dar boga, Dziennik Zachodni, 2003-10-09
Bazą ryżotto jest ekspandowany ryż o puszystej konsystencji i aksamitnej strukturze. W skład dania wchodzą również suszone warzywa,