Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | risotto |
risotta |
|
D. | risotta |
risott |
|
C. | risottu |
risottom |
|
B. | risotto |
risotta |
|
N. | risottem |
risottami |
|
Ms. | risotcie |
risottach |
|
W. | risotto |
risotta |
Pochodzenie
wł. risotto
Definicja
Noty o użyciu
Ms. lp wymawiany: [risotcie] lub pot. [rizoćcie].
Wymowa
[rizotto]
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- włoskie; grzybowe, szafranowe risotto
- przygotować, ugotować; lubić; zamówić risotto
Cytaty
Zawsze przygotowuję kilka dań: obowiązkowo zupę, codziennie inną - ten zwyczaj wprowadził pan Kutz - a na drugie jest do wyboru: bigos, fasolka po bretońsku, flaczki, brizol, filet z kurczaka, kotlet schabowy, gołąbki, risotto, a w piątki ryba, najczęściej panga, bo wszyscy ją lubią. źródło: NKJP: Jolanta Ciosek: Pani Zosia, Dziennik Polski, 2006-07-29 |
|
[...] paelle przyrządza się na wiele sposobów. W każdej jednak musi znaleźć się ryż, bo ryż - podobnie jak we włoskim risotcie - stanowi podstawę. źródło: NKJP: Jeszcze o ryżu, Dziennik Polski, 2004-03-27 |
|
Dania podawane pod tą nazwą w większości polskich restauracji nie mają z risottem wiele wspólnego. źródło: NKJP: Kurt Scheller: Ryż na sposób włoski, czyli risotto, Gazeta Wyborcza, 1997-06-06 |
|
W Szpitalu Miejskim im. L. Rydygiera w Katowicach na obiad proponowano zupę ogórkową lub ziemniaczaną, risotto z boczkiem i sosem pomidorowym, kompot. źródło: NKJP: Grażyna Kuźnik: Komu służy post?, Dziennik Zachodni, 2002-01-18 |
|
Z ryżu można przyrządzić wiele wspaniałych dań, m.in.: sałatki, risotta, pilawy, zapiekanki oraz desery. źródło: NKJP: (ZET): Dar boga, Dziennik Zachodni, 2003-10-09 |