UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

zgliwieć

Chronologizacja

1927, SJPWar

Odmiana

część mowy: czasownik

aspekt: dokonany

Tryb oznajmujący

Czas przyszły

liczba pojedyncza liczba mnoga
1 os. zgliwieję
zgliwiejemy
2 os. zgliwiejesz
zgliwiejecie
3 os. zgliwieje
zgliwieją

Czas przeszły

liczba pojedyncza liczba mnoga
m ż n mo -mo
1 os. zgliwiałem
+(e)m zgliwiał
zgliwiałam
+(e)m zgliwiała
zgliwiałom
+(e)m zgliwiało
zgliwieliśmy
+(e)śmy zgliwieli
zgliwiałyśmy
+(e)śmy zgliwiały
2 os. zgliwiałeś
+(e)ś zgliwiał
zgliwiałaś
+(e)ś zgliwiała
zgliwiałoś
+(e)ś zgliwiało
zgliwieliście
+(e)ście zgliwieli
zgliwiałyście
+(e)ście zgliwiały
3 os. zgliwiał
zgliwiała
zgliwiało
zgliwieli
zgliwiały

bezosobnik: zgliwiano

Tryb rozkazujący

liczba pojedyncza liczba mnoga
1 os. zgliwiejmy
2 os. zgliwiej
zgliwiejcie

Tryb warunkowy

liczba pojedyncza liczba mnoga
m ż n mo -mo
1 os. zgliwiałbym
bym zgliwiał
zgliwiałabym
bym zgliwiała
zgliwiałobym
bym zgliwiało
zgliwielibyśmy
byśmy zgliwieli
zgliwiałybyśmy
byśmy zgliwiały
2 os. zgliwiałbyś
byś zgliwiał
zgliwiałabyś
byś zgliwiała
zgliwiałobyś
byś zgliwiało
zgliwielibyście
byście zgliwieli
zgliwiałybyście
byście zgliwiały
3 os. zgliwiałby
by zgliwiał
zgliwiałaby
by zgliwiała
zgliwiałoby
by zgliwiało
zgliwieliby
by zgliwieli
zgliwiałyby
by zgliwiały

bezosobnik: zgliwiano by

bezokolicznik: zgliwieć

imiesłów przysłówkowy uprzedni: zgliwiawszy

gerundium: zgliwienie

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. zgliwienie
zgliwienia
D. zgliwienia
zgliwień
C. zgliwieniu
zgliwieniom
B. zgliwienie
zgliwienia
N. zgliwieniem
zgliwieniami
Ms. zgliwieniu
zgliwieniach
W. zgliwienie
zgliwienia

odpowiednik aspektowy: gliwieć

Pochodzenie

Zob. gliwieć

Definicja

spoż. 
o białym serze: zmienić się w wyniku przetrzymywania w wysokiej temperaturze w masę o bardzo intensywnym i nieprzyjemnym zapachu

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie czynności związane z przyrządzaniem jedzenia

Cytaty

Biały ser trzeba pokruszyć, posypać kminkiem i odstawić na kilka dni, żeby zgliwiał , czyli nabrał charakterystycznego smaku pleśni - tłumaczy pani Jolanta. - Potem smaży się go na maśle z żółtkiem i wkłada do foremki, a gdy zastygnie, można go kroić jak biały ser.

źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Kuchnia, nr 5, 1998

Po upieczeniu smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem i nakładamy warstwę tłustego sera, który w przeddzień wygnietliśmy ręką (nie przepuszczając przez żadną maszynkę) i zostawiliśmy, by leciuteńko zgliwiał.

źródło: NKJP: Marzena i Tadeusz Woźniakowie: Imieniny w nowym stylu, Gazeta Krakowska, 2002-11-29

Data ostatniej modyfikacji: 30.07.2017
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj