Chronologizacja
Odmiana
część mowy: czasownik
aspekt: dokonany
Tryb oznajmujący
Czas przyszły
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 os. |
zgliwieję |
zgliwiejemy |
|||
2 os. |
zgliwiejesz |
zgliwiejecie |
|||
3 os. |
zgliwieje |
zgliwieją |
Czas przeszły
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|---|
m | ż | n | mo | -mo | |
1 os. |
zgliwiałem +(e)m zgliwiał |
zgliwiałam +(e)m zgliwiała |
zgliwiałom +(e)m zgliwiało |
zgliwieliśmy +(e)śmy zgliwieli |
zgliwiałyśmy +(e)śmy zgliwiały |
2 os. |
zgliwiałeś +(e)ś zgliwiał |
zgliwiałaś +(e)ś zgliwiała |
zgliwiałoś +(e)ś zgliwiało |
zgliwieliście +(e)ście zgliwieli |
zgliwiałyście +(e)ście zgliwiały |
3 os. |
zgliwiał |
zgliwiała |
zgliwiało |
zgliwieli |
zgliwiały |
bezosobnik: zgliwiano
Tryb rozkazujący
liczba pojedyncza | liczba mnoga | |
---|---|---|
1 os. |
zgliwiejmy |
|
2 os. |
zgliwiej |
zgliwiejcie |
Tryb warunkowy
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|---|
m | ż | n | mo | -mo | |
1 os. |
zgliwiałbym bym zgliwiał |
zgliwiałabym bym zgliwiała |
zgliwiałobym bym zgliwiało |
zgliwielibyśmy byśmy zgliwieli |
zgliwiałybyśmy byśmy zgliwiały |
2 os. |
zgliwiałbyś byś zgliwiał |
zgliwiałabyś byś zgliwiała |
zgliwiałobyś byś zgliwiało |
zgliwielibyście byście zgliwieli |
zgliwiałybyście byście zgliwiały |
3 os. |
zgliwiałby by zgliwiał |
zgliwiałaby by zgliwiała |
zgliwiałoby by zgliwiało |
zgliwieliby by zgliwieli |
zgliwiałyby by zgliwiały |
bezosobnik: zgliwiano by
bezokolicznik: zgliwieć
imiesłów przysłówkowy uprzedni:
zgliwiawszy
gerundium: zgliwienie
rodzaj gramatyczny: dk
liczba pojedyncza | liczba mnoga | |
---|---|---|
M. | zgliwienie |
zgliwienia |
D. | zgliwienia |
zgliwień |
C. | zgliwieniu |
zgliwieniom |
B. | zgliwienie |
zgliwienia |
N. | zgliwieniem |
zgliwieniami |
Ms. | zgliwieniu |
zgliwieniach |
W. | zgliwienie |
zgliwienia |
odpowiednik aspektowy: gliwieć
Pochodzenie
Zob. gliwieć
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie czynności związane z przyrządzaniem jedzenia
Cytaty
Biały ser trzeba pokruszyć, posypać kminkiem i odstawić na kilka dni, żeby zgliwiał , czyli nabrał charakterystycznego smaku pleśni - tłumaczy pani Jolanta. - Potem smaży się go na maśle z żółtkiem i wkłada do foremki, a gdy zastygnie, można go kroić jak biały ser. źródło: NKJP: Jarosław Cybulski, Adam Chrząstowski: Kuchnia, nr 5, 1998 |
|
Po upieczeniu smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem i nakładamy warstwę tłustego sera, który w przeddzień wygnietliśmy ręką (nie przepuszczając przez żadną maszynkę) i zostawiliśmy, by leciuteńko zgliwiał. źródło: NKJP: Marzena i Tadeusz Woźniakowie: Imieniny w nowym stylu, Gazeta Krakowska, 2002-11-29 |