Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | glutenowy |
glutenowy |
glutenowy |
glutenowe |
glutenowa |
D. | glutenowego |
glutenowego |
glutenowego |
glutenowego |
glutenowej |
C. | glutenowemu |
glutenowemu |
glutenowemu |
glutenowemu |
glutenowej |
B. | glutenowego |
glutenowego |
glutenowy |
glutenowe |
glutenową |
N. | glutenowym |
glutenowym |
glutenowym |
glutenowym |
glutenową |
Ms. | glutenowym |
glutenowym |
glutenowym |
glutenowym |
glutenowej |
W. | glutenowy |
glutenowy |
glutenowy |
glutenowe |
glutenowa |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | glutenowi |
glutenowi |
glutenowe |
glutenowe |
D. | glutenowych |
glutenowych |
glutenowych |
glutenowych |
C. | glutenowym |
glutenowym |
glutenowym |
glutenowym |
B. | glutenowych |
glutenowych |
glutenowych |
glutenowe |
N. | glutenowymi |
glutenowymi |
glutenowymi |
glutenowymi |
Ms. | glutenowych |
glutenowych |
glutenowych |
glutenowych |
W. | glutenowi |
glutenowi |
glutenowe |
glutenowe |
Pochodzenie
Zob. gluten
1. związany z glutenem - substancją
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Choroby i ich leczenie przyczyny, objawy i skutki chorób
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- białka glutenowe
Cytaty
Aby otrzymać miarodajny wynik pacjent musi być na diecie glutenowej - brak tego białka roślinnego w diecie mógłby sfałszować wynik badania. źródło: NKJP: Iwona Poniewierska: Wrażliwi na gluten, Dziennik Polski, 2005-11-03 |
|
Chlebek jest bielszy niż glutenowy i najsmaczniejszy pierwszego dnia po upieczeniu, więc dobrze jest go pokroić i zamrozić. źródło: NKJP: Internet |
|
Białka gliadynowe są ważnymi składnikami różnych środków spożywczych wytwarzanych z ziarna pszenicy a w konsekwencji odgrywają istotną rolę w żywieniu człowieka. Jednakże w przypadku osób z nietolerancją glutenową są one czynnikiem odpowiedzialnym za różne formy alergii pokarmowych, natomiast dla chorych na celiakię substancją toksyczną. źródło: NKJP: Jacek Waga, Jerzy Ziętarski: Strategie wytwarzania genotypów pszenicy o obniżonej zdolności wywoływania alergii i celiakii, Rośliny Oleiste, 2007-04-01 |
2. związany z glutenem - masą
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I TECHNIKA Przemysł materiały używane w przemyśle
Cytaty
Po sprawdzeniu wymiarów utrwalamy powierzchnię przygotowanych elementów wkładki słabym klejem glutenowym (stolarskim). źródło: NKJP: Jerzy Niebojewski, Witold Kozak, Lubomir Packiewicz: Na warsztacie, Młody Technik, nr 2, 1966 |