UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

zapiekanka

Chronologizacja

1814, SL
Pierwotnie inne znaczenie: "Sól warzoną czasem w beczki bez żadnéy formy składaią, a ta zowie się zapiekanka".

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. zapiekanka
zapiekanki
D. zapiekanki
zapiekanek
C. zapiekance
zapiekankom
B. zapiekankę
zapiekanki
N. zapiekanką
zapiekankami
Ms. zapiekance
zapiekankach
W. zapiekanko
zapiekanki

Pochodzenie

Od: przedrostkowego czasownika zapiekać; zob. piec II

1. z ziemniaków

Definicja

potrawa, którą przyrządza się, mieszając i zapiekając razem w piekarniku różne składniki

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  potrawa

Połączenia

  • zapiekanka warzywna
  • zapiekanka z bakłażana, z brokułów, z dyni, z kaszy (gryczanej, jaglanej...), z makaronu, z mięsa, z warzyw, z ziemniaków
  • zapiekanka z grzybami, z łososiem, z makaronem, z mięsem, z pieczarkami, z ryżem, z warzywami, z ziemniakami
  • naczynie (płaskie, żaroodporne) do zapiekanek
  • przepis na zapiekankę
  • piec, robić, zrobić zapiekankę

Cytaty

Godne polecenia są również wszelkiego typu zapiekanki warzywne na bazie ziemniaków i sera – dodaje restauratorka.

źródło: NKJP: (mah): Światopogląd czy zdrowy styl życia?, Trybuna Śląska, 2004-10-02

Na drugie zrobię zapiekankę z ziemniaków. Przygotuję ją ,,z czubem’’, to po odgrzaniu zostanie na kolację. [...] Żaroodporne naczynie natłuścić, układać na przemian warstwę ziemniaków, cebuli i plastrów szynki, posypać startym serem. Śmietanę roztrzepać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem, zalać potrawę, piec około 30 minut w temperaturze 200°C.

źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-02-11

Lax pudding to tradycyjna szwedzka zapiekanka z łososiem. Danie warzywno-rybne, łatwe do zrobienia i bardzo sycące. Gorąca zapiekanka smakuje najlepiej polana roztopionym masłem z cytryną, idealnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację.

źródło: NKJP: Katarzyna Rożko: Łososiowy lax pudding, Trybuna Śląska, 2003-07-19

Najstarsza znana kasza – jaglana [...]. Jest lekkostrawna i nie uczula, nie zawiera także glutenu. Jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich, na przykład zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami.

źródło: NKJP: Luiza Buras Echo Dnia: Bogaty wybór kasz dla zdrowia i urody, Gazeta Pomorska, 2010-01-30

2. połówka bułki

Definicja

połówka przeciętej wzdłuż długiej bułki, zapiekana z tartym serem i innymi dodatkami

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • zapiekanki z pieca
  • zapiekanka z pieczarkami, z serem
  • zapiekanki, hamburgery; zapiekanki i hamburgery, zapiekanki i hot-dogi, zapiekanki i pizza
  • budka z zapiekankami
  • jeść, zjeść; kupić, sprzedawać zapiekanki

Cytaty

Podsumowując, w Krakowie większość zapiekanek wyciąga się z pieca, a nie z mikrofalówki. [...] Znakomite są zapiekanki na Szewskiej. Na pierwszy rzut oka widać, że ser i pieczarki są świeże. Bagietka jest chrupiąca, z wierzchu posypana świeżym szczypiorkiem.

źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Rumiane okręciki, Gazeta Krakowska, 2002-09-15

Fast foodów też nie było i każdy żywił się w drewnianych budach [...]. A jak chcieliśmy Ameryki, to żywiliśmy się zapiekankami z serem i pieczarkami i hod-dogami nabijanymi na metalowe pale.

źródło: NKJP: Internet

Cena przekąski to 3 zł,czas przygotowania – 30 sekund, więc nawet w przerwie można pozwolić sobie na to „mięsne co nieco”. Także wegetarianie mogą znaleźć coś dla siebie – zapiekankę pieczarkowo-serowo-paprykowo-szczypiorkową z keczupem lub musztardą w standardzie.

źródło: NKJP: (EL): Zamiast pieroga wściekłego doga, Gazeta Krakowska, 2005-12-14

Kto zgłodniał, kupuje metrowej długości zapiekankę z pieczarkami, gofra albo amerykańskiego loda oblanego ciepłą czekoladą i posypanego orzechami.

źródło: NKJP: Fotka z żywym pytonem, Dziennik Polski, 2002-08-24

Data ostatniej modyfikacji: 30.06.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj