Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | karaś |
karasie |
|
D. | karasia |
karasi |
|
C. | karasiowi |
karasiom |
|
B. | karasia |
karasie |
|
N. | karasiem |
karasiami |
|
Ms. | karasiu |
karasiach |
|
W. | karasiu |
karasie |
Pochodzenie
psł. *karasь
1.a ryba
Definicja
Noty o użyciu
Występuje jako składnik terminów zoologicznych, np. karaś pospolity.
Lp używana często w znaczeniu lm, np.: hodowla karasia, co jest uznawane za niepoprawne.
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta wodne
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | ryba |
Połączenia
- okazały karaś; duże karasie
- karp i karaś; leszcz i karaś; lin i karaś; szczupak i karaś; karasie i płotki
- narybek karasia
- złowić karasia; łowić, złapać karasie
Cytaty
Jakiś karaś skoczył ponad improwizowaną wędkę Żmogusa, łysnąwszy złotym brzuchem. źródło: NKJP: Tadeusz Konwicki: Dziura w niebie, 1959 |
|
Wędkarze obstawiają zwłaszcza płycizny przy drodze Brzeźce-Wisła Wielka oraz płytkie zatoczki, dające możliwość złapania karpia, lina, karasia, amura. źródło: NKJP: (DZ): Niedaleko Pszczyny, Trybuna Śląska, 2001-04-14 |
|
W 2007 r. tczewscy wędkarze zarybili stawy Glinianki w Tczewie, dzierżawione przez Koło do 2014 r., karasiem oraz linem [...]. źródło: NKJP: Przemysław Zieliński: Wędkarze kontrolują, zarybiają i… łowią, Gazeta Tczewska, 2008-03-01 |
|
Zazwyczaj na karasie wybieram się w marcu i nimi zaczynam sezon. Ktoś może powie, że to prostacka ryba z kaczych dołków i glinianek, ale ja bardzo, bardzo lubię karasie. źródło: NKJP: Ewa Ćwikła: Wędkarskie opowieści Stynki, 2008 |
|
Stosując selekcję i krzyżówki różnie ubarwionych karasi, uzyskano rybkę w kolorze złocistym oraz intensywnej czerwieni. źródło: NKJP: Hanna Jurczak-Gucwińska: Zwierzęta w moim domu, 1975 |
1.b mięso
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- karasie w śmietanie
Cytaty
Można tu zjeść pierwszorzędne ryby i to stosunkowo niedrogo. Wybór jest ogromny: lin, karaś, sandacz, sum, pstrąg, karp, węgorz, szczupak. źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-07-17 |
|
Ostatnio powolutku zyskują popularność inne gatunki ryb, które mogą być atrakcją wigilijnego stołu. Znajdziemy więc szczupaka, jazia, karasia oraz amura. źródło: NKJP: (bog): Bez karpia ani rusz, Dziennik Łódzki, 2002-12-20 |
|
Po wierzchu trzeba obsypać bułką tartą, położyć kilka kawałeczków świeżego masła i wstawić na ruszt do bardzo gorącego pieca, aby się z wierzchu rumiana skorupka zapiekła. To jest najsmaczniejszy sposób przyrządzenia karasia. źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Nie tylko z patelni, Dziennik Polski, 2008-02-09 |
|
Za dawane panu baronowi obietnice trzy dni piłeś i żarłeś. Najlepsze wina z piwniczki, pawie pieczone, sarninę, pasztety, karasie w śmietanie. źródło: NKJP: Andrzej Sapkowski: Wieża Jaskółki, 1997 |
|
Na kilogram przygotowanych do smażenia karasi potrzebujemy pół kilograma świeżych grzybów, najlepiej niedużych maślaczków [...]. źródło: NKJP: Ewa Ćwikła: Wędkarskie opowieści Stynki, 2008 |