UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

zasmażka

Chronologizacja

1841, Dziennik Mód Paryskich, nr 18, books.google.pl

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. zasmażka
zasmażki
D. zasmażki
zasmażek
C. zasmażce
zasmażkom
B. zasmażkę
zasmażki
N. zasmażką
zasmażkami
Ms. zasmażce
zasmażkach
W. zasmażko
zasmażki

Pochodzenie

Zob. smażyć

Definicja

substancja z mąki usmażonej lekko z jakimś rodzajem tłuszczu, dodawana do potraw w celu ich zagęszczenia i nadania im lepszego smaku

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  zaprażka
hiperonimy:  zaprawa

Połączenia

  • biała, ciemna, jasna, jasnozłota zasmażka
  • zasmażka z masła, z mąki
  • śmietana i zasmażka
  • przygotować/przygotowywać, przyrządzić, robić, zrobić; dodawać, rozprowadzić zasmażkę
  • zagęścić, zaprawiać zasmażką

Cytaty

Gdy zupa jest już gotowa, dodaję zasmażkę (mąka zrumieniona na maśle na złoty kolor) oraz sól do smaku.

źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-08-30

Mąkę uprażyć w łyżce oleju i po ostygnięciu rozprowadzić wodą. Cebulę i zasmażkę dodać do gotowanej wody i gotować razem 15 minut.

źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993

Weź szklankę owoców głogu, oczyść je z włosków i ziaren, gotuj, [...] przetrzyj przez sito. Zmieszaj z zasmażką z masła i mąki, kieliszkiem czerwonego wina, goździkiem oraz z bulionem [...].

źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009

Warto mieć w kuchni taką mąkę do przyrządzania sosów i zasmażek: jasnokremową do sosów białych (np. potrawkowych, beszamelu) i w kolorze karmelu do sosów ciemnych (np. polskiego, cebulowego).

źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Rosół babuni i sztuka mięsa, Gazeta Wyborcza, 1997-02-21

Mamy czas, by przygotować zasmażkę. Tu uwaga: powinna być jasna! Gdy gotowa, dodajemy ją - ale stopniowo - do naszego duszącego się w śmietanowym sosie schabu. Ta zasmażka nada właściwej gęstości i gładkości, jak mówią fachowcy, „zaciągnie” na dobre ten biały, aromatyczny (od pieczarek i czosnku) sos.

źródło: NKJP: Schab, ale po włosku, Express Ilustrowany, 2002-05-10

Data ostatniej modyfikacji: 25.08.2018
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj