Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | zasmażka |
zasmażki |
|
D. | zasmażki |
zasmażek |
|
C. | zasmażce |
zasmażkom |
|
B. | zasmażkę |
zasmażki |
|
N. | zasmażką |
zasmażkami |
|
Ms. | zasmażce |
zasmażkach |
|
W. | zasmażko |
zasmażki |
Pochodzenie
Zob. smażyć
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- biała, ciemna, jasna, jasnozłota zasmażka
- zasmażka z masła, z mąki
- śmietana i zasmażka
- przygotować/przygotowywać, przyrządzić, robić, zrobić; dodawać, rozprowadzić zasmażkę
- zagęścić, zaprawiać zasmażką
Cytaty
Gdy zupa jest już gotowa, dodaję zasmażkę (mąka zrumieniona na maśle na złoty kolor) oraz sól do smaku. źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-08-30 |
|
Mąkę uprażyć w łyżce oleju i po ostygnięciu rozprowadzić wodą. Cebulę i zasmażkę dodać do gotowanej wody i gotować razem 15 minut. źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993 |
|
Weź szklankę owoców głogu, oczyść je z włosków i ziaren, gotuj, [...] przetrzyj przez sito. Zmieszaj z zasmażką z masła i mąki, kieliszkiem czerwonego wina, goździkiem oraz z bulionem [...]. źródło: NKJP: Michał Komar: Wtajemniczenia, 2009 |
|
Warto mieć w kuchni taką mąkę do przyrządzania sosów i zasmażek: jasnokremową do sosów białych (np. potrawkowych, beszamelu) i w kolorze karmelu do sosów ciemnych (np. polskiego, cebulowego). źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Rosół babuni i sztuka mięsa, Gazeta Wyborcza, 1997-02-21 |
|
Mamy czas, by przygotować zasmażkę. Tu uwaga: powinna być jasna! Gdy gotowa, dodajemy ją - ale stopniowo - do naszego duszącego się w śmietanowym sosie schabu. Ta zasmażka nada właściwej gęstości i gładkości, jak mówią fachowcy, „zaciągnie” na dobre ten biały, aromatyczny (od pieczarek i czosnku) sos. źródło: NKJP: Schab, ale po włosku, Express Ilustrowany, 2002-05-10 |