UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

podudzie

Chronologizacja

1838, Rocznik Wydziału Lekarskiego w Uniwersytecie Jagiellońskim, Tom I, books.google.pl

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: n2

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. podudzie
podudzia
D. podudzia
podudzi
C. podudziu
podudziom
B. podudzie
podudzia
N. podudziem
podudziami
Ms. podudziu
podudziach
W. podudzie
podudzia

Pochodzenie

Od wyrażenia przyimkowego pod udem; zob. udo

1. kończyna

Definicja

część dolnej kończyny człowieka lub tylnej zwierzęcia, między kolanem a stopą

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego części ciała, elementy i substancje składowe

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych

Relacje znaczeniowe

synonimy:  goleń

Połączenia

  • lewe, prawe podudzie
  • kości, mięśnie; owrzodzenie, uraz, wyprost, złamanie, żylaki podudzia
  • stłuczenie podudzia

Cytaty

Po kilkudziesięciu metrach poczułem ból mięśni podudzia.

źródło: NKJP: Do Sydney przez Rynek marsz!, Dziennik Polski, 2000-06-05

Jeden z mężczyzn doznał złamania otwartego podudzia i oparzeń II stopnia, drugi ran szarpanych nogi, ręki oraz uszkodzenia gałki ocznej.

źródło: NKJP: (xx): Rozbierali niewypał, Dziennik Bałtycki, 2011

Kończyny tylne: dobrze umięśnione, o wydłużonych stopniowo zwężających się podudziach, niewykrzywione ani do środka, ani na zewnątrz, łapy średniej wielkości, zwarte i dobrze wysklepione.

źródło: NKJP: Internet

2. potrawa

Definicja

potrawa przygotowana z podudzia - części kończyny zwierzęcia

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Cytaty

W towarzystwie opiekanych, kruchych ziemniaczków z kminkiem oraz sałatki z pomidorów i czosnku(!) otrzymałem czekoladowej barwy podudzie jagnięcia, podlane gęstym, brunatnym sosem, powstałym podczas pieczenia.

źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub srebrnego widelca, Tygodnik Podhalański, 1999

Na drugie podudzie z kurczaka, ziemniaki, marchewka i kompot.

źródło: NKJP: Joanna Leszczyńska: Poranki bez śniadań, Dziennik Łódzki, 2002-01-22

W Polance podstawą przyrządzanych smakowitości był kurczak: pieczone podudzia oraz roladki z udźca.

źródło: NKJP: Z Polanki, Dziennik Polski, 2008-03-11

Składnia

bez ograniczeń + podudzie +
(CZEGO)
bez ograniczeń + podudzie +
(z CZEGO)
Data ostatniej modyfikacji: 17.04.2018
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj