Odmiany owsa na płatki owsiane muszą mieć cienką plewkę o dużej zawartości tłuszczu (odmiana Diadem, Romulus).
źródło: NKJP: Jan Fereniec: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa, 1997
Po zmieleniu ziarna owsa i odsianiu niecałkowicie rozdrobnionych elementów plewki kwiatowej uzyskano mąkę, która użyta do wypieku chlebów pszennych nawet w ilości 10% w miejsce mąki pszennej, nie pogorszyła ich smakowitości, a nawet przeciwnie - pozytywnie wpłynęła na tę cechę w ocenie organoleptycznej.
źródło: NKJNKJP: Florian Gamuś, Elżbieta Pisulewska: Całoziarnowa mąka owsiana jako źródło składników dietetycznych w chlebach pszennych, Biuletyn IHAR, 2006-01-01
W obrębie odmian występują genotypy o zróżnicowanej skłonności do utraty plewek podczas omłotu.
źródło: NKJP: Maria Moś, Andrzej Zieliński: Wpływ warunków przyspieszonego starzenia na zdolność kiełkowania i wigor ziarna owsa nieoplewionego i oplewionego, Rośliny Oleiste, 2003-09-01