Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
| liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
|---|---|---|---|
| M. | kalarepka |
kalarepki |
|
| D. | kalarepki |
kalarepek |
|
| C. | kalarepce |
kalarepkom |
|
| B. | kalarepkę |
kalarepki |
|
| N. | kalarepką |
kalarepkami |
|
| Ms. | kalarepce |
kalarepkach |
|
| W. | kalarepko |
kalarepki |
Pochodzenie
Od: kalarepa
1.a roślina
Definicja
Noty o użyciu
Lp używana często w znaczeniu lm.
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
Cytaty
|
Listki kalarepki przelać wrzątkiem i pociąć w paseczki. źródło: NKJP: Maria Janicka: Gotowanie mam w genach, Trybuna Śląska, 2001-08-24 |
|
|
[...] kalarepki rosną rzadziej niż pietruszki i się zasadniczo różnią liśćmi od pietruszki. źródło: Internet: forum.o2.pl |
|
|
Ziemia jest miękka, chwasty się łatwo wyciąga, sałata i kalarepki ładnie rosną. źródło: Internet: niekupiejedzenia.blogspot.com |
|
|
Kwiatowo-warzywną grządkę z cebulą, kardami, kalarepką, słonecznikami okraszono aksamitkami i cyniami. źródło: Internet: e-ogrody.pl |
1.b do jedzenia
Definicja
Noty o użyciu
Lp używana często w znaczeniu lm.
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
| synonimy: | kalarepa |
Cytaty
|
Niezbędny dla królika jest pokarm zielony [...]. Ulubionym jego pożywieniem jest marchew, kalafior, kalarepka i buraki. źródło: NKJP: Hanna Jurczak-Gucwińska: Zwierzęta w moim domu, 1975 |
|
|
Sama tylko kalarepka może dodać chrupkości lekkiej sałatce, wzbogacając ją jednocześnie w witaminy: A, B1 i B2, PP, C oraz sole mineralne: wapń, żelazo, fosfor, magnez. źródło: NKJP: SIEL: Witaminy z lodówki: Gazeta Poznańska, 2005-04-11 |
|
|
Lucjan Ambroziak w szklarni wyhodował egzotyczną roślinę, której owoce smakują podobnie jak kalarepka. źródło: NKJP: BEM: Temat dnia, Gazeta Poznańska, 2001-09-13 |
|
|
Zupa z młodej kalarepki i groszku pachniała smakowicie, drożdżowe pyzy na parze zaczynały już rosnąć, a cielęcina, zarumieniona jak młode dziewczę, słała z piekarnika kuszące wonie – czas był już wielki nakrywać do stołu. źródło: NKJP: Małgorzata Musierowicz: Dziecko piątku, 1993 |
|
|
Cebulkę oraz miąższ z kalarepek posiekać, pieczarki oraz marchewki oczyścić, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażyć na tłuszczu ze smażenia kurczaka. źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-07-17 |