mielonka wieprzowa sprzedawana w puszkach, którą można podawać pokrojoną w plasterki jako dodatek do kanapki
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
- Do USA wysyłaliśmy głównie szynkę i gulasz angielski - mówił prezes Tormięsu Andrzej Wachnik. - Rywalizowaliśmy o ten rynek z Duńczykami, sprzedawaliśmy niemal po równo.
źródło: NKJP: Anna Plaskacz: Opłaty wyrównawcze, Gazeta Wyborcza, 1994-06-30
W Siemianowicach Śl. w jednym ze sklepów przy ul. Niepodległości na półkach leżą konserwy, potrawy w słoikach — golonka, tuńczyk, mielonka wołowa, gulasz angielski, pasztety, konserwa tyrolska. Powinny być przechowywane w temperaturze 0-18 st. C, tymczasem w sklepie jest znacznie cieplej.
- Wiemy już, że jedna konserwa przypadnie na jedną osobę. Większe puszki będą wydawane rodzinom co najmniej trzyoosobowym (gulasz angielski o wadze 850 g), a pasztet rodzinom czteroosobowym (380 g). Rodzinom dwuosobowym przypadnie mielonka i konserwa tyrolska (po 300 g).
źródło: NKJP: Robert Radczak: Dają po puszce, Gazeta Wrocławska, 2003-11-06