Chronologizacja
Pochodzenie
1.a mięso
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | mięso |
Połączenia
- chuda, tłusta; duszona, gotowana, mielona, mrożona, suszona wołowina
- wołowina na befsztyk
- wołowina z kością; z kartoflami, z surówką, z warzywami ...
- konsumpcja, spożycie; producent, produkcja, sprzedaż, rynek; eksport, import; cena; kawał, kawałek, plaster, płat wołowiny
- danie, potrawa; kotlet, rosół, wywar z wołowiny
- popyt; embargo na wołowinę
- konserwy, puszki z wołowiną
- wołowina podrożała
- unikać wołowiny
- etykietować; sprowadzać; kupić/kupować; jadać, jeść wołowinę
- rezygnować z wołowiny
Cytaty
Na straganach można kupić wszystko - w dziale „zielenina” - od pęczka pietruszki, przez ziemniaki po owoce awokado, w dziale nabiałowym od masła, po wiejski twaróg, w dziale mięsnym od żywego kurczaka i płatów wołowiny na befsztyki po tuszkę królika. źródło: NKJP: Handel bez dąsów, Dziennik Polski, 2002-08-09 |
|
Odwiedzili matkę w niedzielę, ojciec w marynarce i nowej koszuli, Mania ze słoikiem duszonej wołowiny. źródło: NKJP: Grażyna Plebanek: Dziewczyny z Portofino, 2005 |
|
Zmiana w upodobaniach kulinarnych i obawy przed BSE sprawiły, że spożycie wołowiny w ciągu ostatnich kilkunastu lat spadło u nas z 18,5 do 5,5 kg rocznie na głowę mieszkańca. źródło: NKJP: Zmiana w upodobaniach, Polityka, 2002-11-09 |
|
Obecnie do Polski nie wolno sprowadzać wołowiny i jej przetworów z terenu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Irlandii, Portugalii, Szwajcarii oraz Francji. źródło: NKJP: Barbara Matoga: BSE się zbliża, Dziennik Polski, 2000-11-27 |
|
W ocenie inspektorów krakowskiego sanepidu, kontrolujących restauracje, wynika, że zainteresowanie potrawami z wołowiny w lokalach gastronomicznych wyraźnie spadło. źródło: NKJP: Strach przed BSE, Dziennik Polski, 2000-11-30 |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | wołowina |
wołowiny |
|
D. | wołowiny |
wołowin |
|
C. | wołowinie |
wołowinom |
|
B. | wołowinę |
wołowiny |
|
N. | wołowiną |
wołowinami |
|
Ms. | wołowinie |
wołowinach |
|
W. | wołowino |
wołowiny |
Inne uwagi
Zwykle lp
1.b potrawa
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | potrawa |
Połączenia
- zamówić; podawać wołowinę
Cytaty
Zamówiliśmy [...] wołowinę z oliwkami duszoną w winie (38 zł) oraz warkocz z pangi i łososia w sosie śmietanowym z dzikim ryżem i warzywami ugotowanymi al dente (30 zł). źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Zapach lawendy i smak Prowansji, Polityka, 2006-06-03 |
|
Gdy na obiad w wagonie restauracyjnym, jako jedyne danie, proponowano nieśmiertelny brizol z pieczarkami, poleciał do kierownika z awanturą. - Jedzie z nami Hindus, zięć premiera Nehru, a pan podaje wołowinę?! Nie wie pan, że w Indiach czci się krowy jako święte i nikt tam wołowego mięsa tknąć nie może? źródło: NKJP: Śmiech śmiechem..., Dziennik Polski, 2000-10-28, |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | wołowina |
wołowiny |
|
D. | wołowiny |
wołowin |
|
C. | wołowinie |
wołowinom |
|
B. | wołowinę |
wołowiny |
|
N. | wołowiną |
wołowinami |
|
Ms. | wołowinie |
wołowinach |
|
W. | wołowino |
wołowiny |