Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | halibut |
halibuty |
|
D. | halibuta |
halibutów |
|
C. | halibutowi |
halibutom |
|
B. | halibuta |
halibuty |
|
N. | halibutem |
halibutami |
|
Ms. | halibucie |
halibutach |
|
W. | halibucie |
halibuty |
Pochodzenie
ang.
1.a ryba
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta wodne
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta drapieżne
Połączenia
- halibut i dorsz, halibut i flądra
Cytaty
Na atlantyckim wybrzeżu Kanady dorosły halibut, homary i ryba pollack preferują także środowisko denne. źródło: NKJP: Piotr Bein: Trawlery wiodącą przyczyną niszczenia życia na dnie oceanów, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 1999-05-16 |
|
Dziś twoją dietę możesz uzupełnić kapsułkami zawierającymi olej z wątroby halibuta. źródło: NKJP: Cosmozdrowie, Cosmopolitan, 1998 |
|
[...] rybacy Unii przekroczyli przyznany im limit połowu halibuta. źródło: NKJP: Małgorzata Alterman: Zaostrza się spór Unii Europejskiej z Kanadą, Gazeta Wyborcza, 1995-03-14 |
|
[...] oceany zamieszkuje dziesięć razy mniej marlinów, dorszy, tuńczyków czy halibutów niż pół wieku temu [...]. źródło: NKJP: Internet |
1.b mięso
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Nie smakuje mi tyko halibut, bo jest strasznie tłusty. źródło: NKJP: Internet |
|
Bogatym źródłem magnezu jest pieczony halibut [...]. źródło: NKJP: D.: Decydujące minerały, Gazeta Poznańska, 2003-09-17 |
|
Od ojca zna tajemnice przyrządzania aromatycznych szaszłyków z morszczuka i smażenia halibuta bez tłuszczu. źródło: NKJP: Kamila Sypniewska: Międzyzdroje pod Berlinem, Gazeta Wyborcza, 1996-07-10 |
|
Amatorzy ryb mogą zamówić świeżego halibuta podawanego na sosie maślanym i pomidorach [...]. źródło: NKJP:Paulina Zakrzewska: Jesienno-zimowe smaki w karcie - Warszawa, Polska The Times, 2009-10-02 |
|
Inne produkty, np. owoce morza i niektóre gatunki ryb morskich, których w Polsce nie ma, można zastąpić innymi tłustymi rybami, np. makrelami, dorszami czy halibutami, które są bogate w kwasy omega 3 i omega 6. źródło: NKJP: Monika Krężel: Miażdżyca jest niebezpieczna, Dziennik Zachodni, 2008-06-21 |