[...] dobrze pamiętam, co mi mówiłaś o waszej biedzie, jak ledwo ciągnęłaś od pierwszego do pierwszego, przypomnij sobie krokiety z ziemniaków i barszcz na obiad, a małemu Antkowi przy kolacji mówiłaś, jedz, jedz, to pyszna szyneczka salcesonowa, a to był biały salceson [...].
źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Fausta, 2010
Były liczne konkursy, m.in. na produkt regionalny. Do rywalizacji na najsmaczniejszą bułczankę i biały salceson stanęło kilkanaście firm.
źródło: NKJP: Wojciech Markiewicz: Świński raj w błotnej gminie, Polityka, 2005-09-10
Słynęli oni z wędzonych kiełbas, szynek, białych kiszek i czerwonych leberek, białych salcesonów i ozorków w galarecie.
źródło: NKJP: Podgórscy rzeźnicy, Dziennik Polski, 2003-01-15