Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | strudel |
strudle |
|
D. | strudla |
strudlów strudli |
|
C. | strudlowi |
strudlom |
|
B. | strudla strudel |
strudle |
|
N. | strudlem |
strudlami |
|
Ms. | strudlu |
strudlach |
|
W. | strudlu |
strudle |
Pochodzenie
w.-niem. Strudel
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | ciasto |
Połączenia
- strudel jabłkowy
- strudel z jabłkami
Cytaty
Strudel - często i nie wiadomo dlaczego mylony ze struclą - to bardzo cienkie, starannie wyciągnięte ciasto, w które zawinięte zostało nadzienie, przede wszystkim jabłka (Apfelstrudel), chociaż zdarzają się innego rodzaju farsze. W poprzecznym przekroju strudel odznacza się charakterystyczny, ślimakowatym rysunkiem warstw ciasta przedzielonych warstwami farszu. źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Strudle, Dziennik Polski, 2008-05-02 |
|
Książki kucharskie polecają różne rodzaje strudla - grysikowy, z kapustą, a więc coś w rodzaju zachodnio- (a może raczej środkowo-) europejskiego kulebiaka. Strudel z migdałami, z makiem, ze śliwkami, jednak największą osobliwość wydaje się pochodzący z Austrii strudel kaszankowy. źródło: NKJP: Kulinarny ślad monarchii, Dziennik Polski, 2001-11-24 |
|
Na świątecznym stole Gedlów od kilkudziesięciu lat pojawia się niezmiennie strudel z jabłkami. - Wypiekany w ten sam sposób. Dobrze wyrobione ciasto naciągam do granic wytrzymałości. W końcu jest cienkie jak papier. Do środka nakładam starte jabłka zmieszane z cynamonem, migdałami i rodzynkami. Wszystko zapiekam w piecu, podobnie jak czyniła to moja mama. źródło: NKJP: Agnieszka Muszalska: Irytujące i kochane, Gazeta Krakowska, 2002-12-30 |
|
A co będzie można kupić na ponad 100 stoiskach? Oprócz upominków i świątecznych dekoracji, same smakołyki - loksze [...] nadziewane gęsią wątróbką lub kapustą, pieczone kiełbaski i gęsi, kapuśniak, pagacze [...], chleb ze smalcem i cebulką [...]. Wybór napitków też nie jest skromny [...]. Nie zabraknie również słodkich wypieków: strudli (jabłkowych, makowych, orzechowych, serowych), pierników miodowych oraz oblatków. źródło: NKJP: Katarzyna Pachelska: Świąteczny jarmark w Bratysławie, Dziennik Zachodni, 2009-11-21 |