Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | strucla |
strucle |
|
D. | strucli |
strucli |
|
C. | strucli |
struclom |
|
B. | struclę |
strucle |
|
N. | struclą |
struclami |
|
Ms. | strucli |
struclach |
|
W. | struclo |
strucle |
Pochodzenie
Z niem. Strutzel (ze zmianą rodzaju)
Definicja
Noty o użyciu
Wyraz mylony ze słowem strudel .
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | bułka |
Połączenia
- świąteczna strucla; strucla bakaliowa, makowa
- strucla z bakaliami, z jabłkami, z makiem
Cytaty
Wśród smakołyków znaleźć można było m.in. szynkę dalmatyńską, zupę zagorską, czarne risotto, istryjski ragout z dzika, strudel zagorski z serem, jagnięcinę gotowaną po wyspiarsku, gulasz dalmatyński, makaron po varażdyńsku i struclę z wiśniami. źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Wieczór chorwacki, Gazeta Poznańska, 2004-03-29 |
|
Jedni przyrządzali ją z głów karpia i do tego zajadali grzanki z chleba pieczone na blasze, a u nas była grochówka na maśle, bo masło było wolno w tym dniu jeść. Ta zupa naprawdę miała specyficzny smak. Mama dawała nam do niej słodką struclę pokrojoną w cieniutkie kromeczki. źródło: NKJP: Katarzyna Piotrowiak: Choinki przemycało się w workach, Dziennik Zachodni, 2009-12-23 |
|
Posiadujący mogli popróbować tradycyjnych, prostych a wspaniałych w smaku potraw, jak groch z kapustą, uszka, barszcz, grzybowa, pierogi z bobem. Były także przysmaki bardziej wymyślne: marfica, nadziewka, śledź przyrządzony w warzywach, oraz mnóstwo słodkości – strucla z jabłkiem, sernik, makowiec, drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. źródło: NKJP: (ASZ): We Wilijom u górala, Gazeta Krakowska, 2004-12-16 |
|
Podobnie z makiem; w nim ludowy przesąd widział symbol płodności, co dziwić nie powinno, gdy popatrzeć na maleńkie ziarenko, z którego rodzi się kilkadziesiąt. Toteż z tych właśnie symbolicznie tradycyjnych przyczyn mak musiał się znajdować w wigilijnym menu. Dziś jemy go najczęściej w domowej lub kupnej strucli z makiem, ale dawniej z iluś tam potraw wigilijnych (zwykle nieparzystych, 7, 9 lub 11) jedna musiała być makowa i o niej chcę trochę jeszcze napisać. źródło: NKJP: Jolanta Gniewek: Dlaczego mak na wigilię?, Aura nr 12, 1988 |
|
Na świątecznym stole nie może zabraknąć strucli świątecznej [...] - ciasta z rodzynkami i bakaliami. źródło: NKJP: Grażyna Zdrojewska: Przewodnik po wigilijnych stołach, Express Ilustrowany, 2002-12-20 |