CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Wcinam amerykana i siedzę w pracy na gg i forum i piszę seski z moim robaczkiem.
źródło: NKJP: Internet
[...] to tak jak ja, uzależniłam się od amerykana - pychota.
źródło: NKJP: Internet
Natomiast pamiętam świetne amerykany (te z kolei na Pomorzu Toruńskim funkcjonowały w wersji żeńskiej, jako „amerykanki” ) - duże, płaskie, podpiekane od spodu, okrągłe, grubo lukrowane biszkopty.
źródło: NKJP: Mieczysław Karczewski: Listy od czytelników, Gazeta Wyborcza, 1994-05-20
Wśród składników obu przepisów występuje amoniak. On pod wpływem temperatury przy pieczeniu wytwarza dwutlenek węgla (ciekawe, kiedy tego zabronią albo obejmą kwotami rocznymi na amerykany). Ten proces nadaje ciastkom puszystość.