Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | aglutynacja |
aglutynacje |
|
D. | aglutynacji |
aglutynacji |
neut |
aglutynacyj |
char | ||
C. | aglutynacji |
aglutynacjom |
|
B. | aglutynację |
aglutynacje |
|
N. | aglutynacją |
aglutynacjami |
|
Ms. | aglutynacji |
aglutynacjach |
|
W. | aglutynacjo |
aglutynacje |
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
internac.
ang. agglutination
fr. agglutination
niem. Agglutination
z łac. adglūtinātiō 'przylepianie, przyłączanie'
1. w medycynie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego czynności i stany fizjologiczne
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin budowa i funkcjonowanie roślin
Połączenia
- aglutynacja erytrocytów, krwinek, płytek krwi
- reakcja, odczyn aglutynacji
Cytaty
Wirus grypy ma tę właściwość, że zlepia krwinki, czyli aglutynuje. Sprawdzamy to na krwinkach kurzych lub indyczych. Jeśli występuje aglutynacja, to znaczy, że wirus grypy jest. Niestety, tutaj nie mamy możliwości stwierdzenia, jaki jest to typ wirusa [...]. źródło: NKJP: DD: Wszystko jest wielką niewiadomą, Dziennik Polski, 2005-10-06 |
|
Nasiona wielu roślin strączkowych zawierają substancje o charakterze antyżywieniowym, tzw. lektyny. Są to białka pochodzenia nieimmunologicznego, które wiążą cukry lub glikoproteiny, powodując aglutynację erytrocytów. źródło: NKJP: Maria Osek: Rzepak i bobik jako krajowe źródło białka w żywieniu świń, 1996 |
|
Pokarmy mogą oddziaływać szkodliwie poprzez zawarte w każdym z nich białka – lektyny . Mają one specyficzny wpływ na układ immunologiczny człowieka. Po zetknięciu z przeciwciałami aglutynacyjnymi naszego organizmu (czyli białkami głównych grup krwi) mogą wywoływać aglutynację , to jest zlepianie się krwinek czerwonych i płytek krwi, co prowadzi do mikrozakrzepów. źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001-04 |
|
Hirszfeld wolał wówczas pracę naukową od skazanych na klęskę rewolucyjnych wystąpień. Dzięki zdolnościom i osiągnięciom w 1907 r. za pracę dotyczącą aglutynacji (zlepiania się cząsteczek) krwi otrzymał doktorat z medycyny. źródło: NKJP: Andrzej Krajewski: Walka i medycyna, Gazeta Wrocławska, 2003-06-27 |
2. w językoznawstwie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE Język
Połączenia
- mechanizm; przykłady aglutynacji
Cytaty
Cechą aglutynatów jest także luźniejszy związek morfemów, co przejawia się możliwością rozłożenia takiej konstrukcji. I choć do języków typowo aglutynacyjnych należą przede wszystkim języki tureckie i węgierski, to z okazami aglutynacji mamy do czynienia także w języku polskim - w obrębie koniugacji. źródło: NKJP: Alicja Nagórko: Zarys gramatyki języka polskiego, 1996 |
|
Japoński jest uznawany przez językoznawców za język o przewadze cech syntetycznych, gdyż elementy gramatyczne (sufiksy) stanowią integralną część odmienianego wyrazu, tak jak w języku polskim. Jest także, podobnie jak na przykład turecki, językiem aglutynacyjnym (łac. agglutino - przylepiam), a aglutynacja polega w nim na łączeniu, doklejaniu różnych elementów gramatycznych w wyrazach. źródło: NKJP: Anna Zalewska: Nihongo, Wiedza i Życie nr 2/1996 |
|
W wielu językach można znaleźć przykłady aglutynacji, zwłaszcza w zakresie słowotwórstwa, co jednak nie powoduje automatycznej klasyfikacji do typu aglutynacyjnego. źródło: NKJP: Internet |