tropikalna ryba oceaniczna o zaokrąglonym ciele pokrytym ruchomymi kolcami, mająca krótkie płetwy, ciemny grzbiet i duży, jasny brzuch, który nadyma w sytuacji zagrożenia; pomimo swej toksyczności podawana jako przysmak w kuchni japońskiej
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat zwierząt
zwierzęta wodne
Rozdymki są agresywne i mają ostre zęby, dlatego rybom będącym w niewoli często zaszywa się pyszczki, aby nie poraniły się nawzajem.
źródło: NKJP: Internet
Pomimo że wiele gatunków tropikalnych ryb wytwarza toksyny niebezpieczne dla człowieka, rybołówstwo polskie nie poniosło szkody z tego powodu. Wynikało to prawdopodobnie z tego, że [...] unikano w przetwórstwie takich ryb jak rozdymka [...].
źródło: Biuletyn Morskiego Instytutu Rybackiego, 1984 (books.google.pl)