Chronologizacja
Pochodzenie
Od wyrażenia przyimkowego pod gardłem ; zob. gardło
1. część szyi
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego części ciała, elementy i substancje składowe
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych
Cytaty
Upierzenie ma czarne z zielonkawym połyskiem. Policzki i podgardle są białe, szyja przyprószona siwizną. źródło: NKJP: Krzysztof Filcek: Na spacer z lornetką, Gazeta Wyborcza, 1992-07-24 |
|
Zapamiętał wspaniałe, zielone jaszczurki podolskie o szafirowych podgardlach [...]. źródło: NKJP: Katarzyna Kobylarczyk: Między Krakowem a Warszawą, Dziennik Polski, 2008-07-10 |
|
- Słuchaj, spasiony wieprzu - syknął Gerlach, dociskając mocniej szpic ostrza do tłustych fałd biskupiego podgardla. źródło: NKJP: Witold Jabłoński: Ogród miłości, 2006 |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | podgardle |
podgardla |
|
D. | podgardla |
podgardli |
|
C. | podgardlu |
podgardlom |
|
B. | podgardle |
podgardla |
|
N. | podgardlem |
podgardlami |
|
Ms. | podgardlu |
podgardlach |
|
W. | podgardle |
podgardla |
2.a mięso
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | mięso |
Cytaty
[...] mięso, boczek, podgardle, warzywa, grzyby zalać wodą, dodać listek laurowy i powoli dusić, pod koniec duszenia osolić. źródło: NKJP: Pasztet z królika, Super Express. Dodatek Kulinarny, 1998 |
|
Z rozbioru półtusz wieprzowych przeznacza się do zamrożenia następujące elementy: karczek, schab, łopatkę, szynkę, boczek, biodrówkę, podgardle i słoninę. źródło: NKJP: Tadeusz Felburn: Wszystko o mięsie mrożonym, Poradnik Sprzedawcy Żywności, 1973 |
|
Rosjanie, w odróżnieniu od zachodnich odbiorców, cenią sobie mięso tłustsze, brali też dużo słoniny, podgardla, podrobów. źródło: NKJP: Adam Grzeszak: Chłód od wschodu, Polityka, 2006-09-09 |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | podgardle |
podgardla |
|
D. | podgardla |
podgardli |
|
C. | podgardlu |
podgardlom |
|
B. | podgardle |
podgardla |
|
N. | podgardlem |
podgardlami |
|
Ms. | podgardlu |
podgardlach |
|
W. | podgardle |
podgardla |
Inne uwagi
Zwykle lp
2.b potrawa
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | potrawa |
Cytaty
Oprócz puszki podgardla i paru rybnych konserw nic więcej nie mam. źródło: NKJP: Henryk Sekulski: Przebitka, 2001 |
|
Stoły zastawione wódką z miodem, podgardle na kwaśnicy, kozina [...]. źródło: NKJP: Józef Leśniak Orsulcyn: Wesele u Sobcoków w Polanak, Tygodnik Podhalański, 1997 |
|
- Lubię chleb z podgardlem i musztardą. źródło: NKJP: Skazani na śmietnik, Wieści Podwarszawskie, 2002-03-03 |
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | podgardle |
podgardla |
|
D. | podgardla |
podgardli |
|
C. | podgardlu |
podgardlom |
|
B. | podgardle |
podgardla |
|
N. | podgardlem |
podgardlami |
|
Ms. | podgardlu |
podgardlach |
|
W. | podgardle |
podgardla |
Inne uwagi
Zwykle lp