Na festiwal zjechały stowarzyszenia reprezentujące kulinarne tradycje z Wołynia, Podola, Polesia, Lwowa oraz repatrianci z Bośni. Wśród zawodowców najlepsza okazała się ekipa wrocławskiej restauracji Deja Vu [...], która zaskoczyła jurorów kawiorem po żydowsku i schabem z dzika [...].
źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Kresowe i bezkresowe, Gazeta Wrocławska, 2003-08-22
Jednym z najsmakowitszych dań jest siekana wątróbka w Polsce zwana też kawiorem po żydowsku.
źródło: NKJP: Wątróbkowe uczty, Dziennik Polski, 2002-03-02
Na stole znalazły się potrawy żydowskie: kawior żydowski, rosół z czerwoną fasolą, czulent, ziemniaki z cebulą i czosnkiem, cymes - deser żydowski, czyli marchewka z rodzynkami i miodem.
źródło: NKJP: (GOR): Świece podczas szabatu, Dziennik Polski, 2006-05-13