UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

fermentować

Chronologizacja

1689, Kart XVII-XVIII

Odmiana

część mowy: czasownik

aspekt: niedokonany

Tryb oznajmujący

Czas teraźniejszy

liczba pojedyncza liczba mnoga
1 os. fermentuję
fermentujemy
2 os. fermentujesz
fermentujecie
3 os. fermentuje
fermentują

Czas przeszły

liczba pojedyncza liczba mnoga
m ż n mo -mo
1 os. fermentowałem
+(e)m fermentował
fermentowałam
+(e)m fermentowała
fermentowałom
+(e)m fermentowało
fermentowaliśmy
+(e)śmy fermentowali
fermentowałyśmy
+(e)śmy fermentowały
2 os. fermentowałeś
+(e)ś fermentował
fermentowałaś
+(e)ś fermentowała
fermentowałoś
+(e)ś fermentowało
fermentowaliście
+(e)ście fermentowali
fermentowałyście
+(e)ście fermentowały
3 os. fermentował
fermentowała
fermentowało
fermentowali
fermentowały

bezosobnik: fermentowano

Czas przyszły

liczba pojedyncza liczba mnoga
m ż n mo -mo
1 os. będę fermentował
będę fermentować
będę fermentowała
będę fermentować
będę fermentowało
będę fermentować
będziemy fermentowali
będziemy fermentować
będziemy fermentowały
będziemy fermentować
2 os. będziesz fermentował
będziesz fermentować
będziesz fermentowała
będziesz fermentować
będziesz fermentowało
będziesz fermentować
będziecie fermentowali
będziecie fermentować
będziecie fermentowały
będziecie fermentować
3 os. będzie fermentował
będzie fermentować
będzie fermentowała
będzie fermentować
będzie fermentowało
będzie fermentować
będą fermentowali
będą fermentować
będą fermentowały
będą fermentować

Tryb rozkazujący

liczba pojedyncza liczba mnoga
1 os. fermentujmy
2 os. fermentuj
fermentujcie

Tryb warunkowy

liczba pojedyncza liczba mnoga
m ż n mo -mo
1 os. fermentowałbym
bym fermentował
fermentowałabym
bym fermentowała
fermentowałobym
bym fermentowało
fermentowalibyśmy
byśmy fermentowali
fermentowałybyśmy
byśmy fermentowały
2 os. fermentowałbyś
byś fermentował
fermentowałabyś
byś fermentowała
fermentowałobyś
byś fermentowało
fermentowalibyście
byście fermentowali
fermentowałybyście
byście fermentowały
3 os. fermentowałby
by fermentował
fermentowałaby
by fermentowała
fermentowałoby
by fermentowało
fermentowaliby
by fermentowali
fermentowałyby
by fermentowały

bezosobnik: fermentowano by

bezokolicznik: fermentować

imiesłów przysłówkowy współczesny:

fermentując

gerundium: fermentowanie

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. fermentowanie
fermentowania
D. fermentowania
fermentowań
C. fermentowaniu
fermentowaniom
B. fermentowanie
fermentowania
N. fermentowaniem
fermentowaniami
Ms. fermentowaniu
fermentowaniach
W. fermentowanie
fermentowania

imiesłów przymiotnikowy czynny: fermentujący

liczba pojedyncza
m1 m2 m3 n1, n2 ż
M. fermentujący
fermentujący
fermentujący
fermentujące
fermentująca
D. fermentującego
fermentującego
fermentującego
fermentującego
fermentującej
C. fermentującemu
fermentującemu
fermentującemu
fermentującemu
fermentującej
B. fermentującego
fermentującego
fermentujący
fermentujące
fermentującą
N. fermentującym
fermentującym
fermentującym
fermentującym
fermentującą
Ms. fermentującym
fermentującym
fermentującym
fermentującym
fermentującej
liczba mnoga
p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
M. fermentujący
fermentujący
fermentujące
fermentujące
D. fermentujących
fermentujących
fermentujących
fermentujących
C. fermentującym
fermentującym
fermentującym
fermentującym
B. fermentujących
fermentujących
fermentujących
fermentujące
N. fermentującymi
fermentującymi
fermentującymi
fermentującymi
Ms. fermentujących
fermentujących
fermentujących
fermentujących

imiesłów przymiotnikowy bierny: fermentowany

liczba pojedyncza
m1 m2 m3 n1, n2 ż
M. fermentowany
fermentowany
fermentowany
fermentowane
fermentowana
D. fermentowanego
fermentowanego
fermentowanego
fermentowanego
fermentowanej
C. fermentowanemu
fermentowanemu
fermentowanemu
fermentowanemu
fermentowanej
B. fermentowanego
fermentowanego
fermentowany
fermentowane
fermentowaną
N. fermentowanym
fermentowanym
fermentowanym
fermentowanym
fermentowaną
Ms. fermentowanym
fermentowanym
fermentowanym
fermentowanym
fermentowanej
liczba mnoga
p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
M. fermentowani
fermentowani
fermentowane
fermentowane
D. fermentowanych
fermentowanych
fermentowanych
fermentowanych
C. fermentowanym
fermentowanym
fermentowanym
fermentowanym
B. fermentowanych
fermentowanych
fermentowanych
fermentowane
N. fermentowanymi
fermentowanymi
fermentowanymi
fermentowanymi
Ms. fermentowanych
fermentowanych
fermentowanych
fermentowanych

odpowiednik aspektowy: sfermentować

Pochodzenie

łac. fermentāre

1. o owocach

Definicja

ulegać fermentacji

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

KATEGORIE FIZYCZNE Cechy i właściwości materii stan skupienia, trwałość materii

Połączenia

  • zacząć/zaczynać fermentować

Cytaty

Plon winobrania przewozi się natychmiast do lokalnych wytwórni lub indywidualnego producenta [...]. Zebrane winogrona zaczynają fermentować od razu, trzeba je szybko poddać tłoczeniu.

źródło: NKJP: Eugeniusz Kabatc: Vinum sacrum et profanum: wino w kulturze, wino w naturze, wino na naszym stole, 2003

Nigdy owoców po obiedzie! Gniją i fermentują, zalegając w jelitach.

źródło: NKJP: Krzysztof Abramek: Zdrowy sukces. Przez żołądek do sukcesu, 2009

Przetwory (wcześniej zabezpieczone np. kamieniem dociskowym) umieszczone w garnku fermentując wytwarzają dwutlenek węgla. Wypiera on całkowicie powietrze i w ten sposób w garnku tworzy się atmosfera beztlenowa.

źródło: NKJP: Tradycja i nowoczesność, Co Tydzień Jaworzno, 2005-01-01

W przypadku herbat fermentowanych pożądany jest kolor czarny z błyszczącym odcieniem pomarańczowym, granatowym lub czerwonym.

źródło: NKJP: Anna Ładniak: Herbata Przewodnik, 2007

Składnia

bez ograniczeń + fermentować +
(CO)

2. cukry

Definicja

powodować fermentację

Kwalifikacja tematyczna

KATEGORIE FIZYCZNE Cechy i właściwości materii stan skupienia, trwałość materii

Cytaty

Podobnie jak reszta bakterii w tej rodzinie, dwoinka zapalenia płuc nie wytwarza katalazy. Fermentuje niektóre cukry bez wytworzenia gazu – końcowym metabolitem jest kwas mlekowy.

źródło: NKJP: Internet

Na szczęście są miejsca, gdzie każda wieś ma swój zestaw odmian ziemniaków [...]. No i nie robią z nich bimbru, ale fermentują za to kukurydzę, maniok...

źródło: NKJP: Internet

Składnia

bez ograniczeń + fermentować +
CO
Data ostatniej modyfikacji: 10.02.2022
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj