bity kotlet cielęcy podawany z jajkiem sadzonym i cytryną
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Kusił mnie sznycel wiedeński z klinem świeżej cytryny i pieczonymi kartoflami w talarki, jakie podawali w Adlerze na Mokotowskiej, heroicznie wybrałem jednak pierogi z jagodami w pobliskim Eljacie.
Ci, którym zdarzało się jadać w Austrii wiedeńskie sznycle, zapewne byli niekiedy zdziwieni ich gigantycznymi rozmiarami. Sprawa jest prosta: bierze się gruby płat mięsa, rozcina - ale nie do końca - ostrym nożem, rozkłada, niczym książkę do góry grzbietem.
źródło: NKJP: Sznycel i Schnitzel, Dziennik Polski, 2000-10-14
Było mu bardzo niewygodnie z powodu brzucha, który ostatniego wieczora w „Piwnicy Świdnickiej” napełnił przepysznymi, lecz ciężkostrawnymi sznyclami wiedeńskimi.
źródło: NKJP: Marek Krajewski: Głowa Minotaura, 2009
Na pewno rosół z kluską wątrobianą i nie ma innej możliwości, zawsze są też rolada i kluski śląskie, a także sznycel wiedeński. To przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.