Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | gulaszowy |
gulaszowy |
gulaszowy |
gulaszowe |
gulaszowa |
D. | gulaszowego |
gulaszowego |
gulaszowego |
gulaszowego |
gulaszowej |
C. | gulaszowemu |
gulaszowemu |
gulaszowemu |
gulaszowemu |
gulaszowej |
B. | gulaszowego |
gulaszowego |
gulaszowy |
gulaszowe |
gulaszową |
N. | gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszową |
Ms. | gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszowej |
W. | gulaszowy |
gulaszowy |
gulaszowy |
gulaszowe |
gulaszowa |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | gulaszowi |
gulaszowi |
gulaszowe |
gulaszowe |
D. | gulaszowych |
gulaszowych |
gulaszowych |
gulaszowych |
C. | gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszowym |
gulaszowym |
B. | gulaszowych |
gulaszowych |
gulaszowych |
gulaszowe |
N. | gulaszowymi |
gulaszowymi |
gulaszowymi |
gulaszowymi |
Ms. | gulaszowych |
gulaszowych |
gulaszowych |
gulaszowych |
W. | gulaszowi |
gulaszowi |
gulaszowe |
gulaszowe |
Pochodzenie
Od: gulasz
Definicja
Noty o użyciu
W rodzaju żeńskim używane często w znaczeniu ‘zupa gulaszowa’; a w rodzaju nijakim używane w znaczeniu 'mięso gulaszowe'.
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- zupa gulaszowa
Cytaty
W sklepach znaleźć można także coraz więcej propozycji gotowych drugich dań. Królują wśród nich spaghetti po bolońsku, neapolitańsku, makarony z sosem pieczarkowym, gulaszowym i grzybowym. źródło: NKJP: (ARO): Dania w mig, Dziennik Łódzki, 2002-05-10 |
|
W zupie gulaszowej było twarde mięso. źródło: NKJP: (JJ): Gwiazdki i krytyka dla litwora, Tygodnik Podhalański, nr 33, 1999 |
|
W lutym planujemy obniżyć ceny nawet do 40 proc. (np. mięso gulaszowe z dzika kosztować będzie 15-18 zł/kg, a szynka z sarny ok. 30 zł/kg). źródło: NKJP: Julita Mazur: Dziczyzna jest pyszna!, Wieści Podwarszawskie, 2010-01-31 |
|
Kroimy pierś kurczaka w kawałki gulaszowe i marynujemy w sosie sojowym (najlepszy terijaki), sosie pieprzowym (nie należy się obawiać, nie jest ostry), kilku kroplach octu ryżowego i odrobinie mało chińskiego dodatku – syropu klonowego oraz soli i pieprzu. źródło: NKJP: (Julek): Chińszczyzna trafiła pod strzech, Gazeta Poznańska, 2006-08-19 |