ndk, npch; odmienny: sycić, miód Używane najczęściej ger i imb
Definicja
spoż.
ktoś przerabia miód pszczeli na miód pitny
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z przyrządzaniem jedzenia
Cytaty
Wiecie może jak długo trwa fermentacja miodu, albo lepiej, może ktoś sam sycił miód.
źródło: NKJP: Internet
Tradycyjnie odradzano w upały sycenia miodów i warzenia piwa. Podwyższona temperatura fermentacji psuła bowiem smak i barwę tych napitków.
źródło: NKJP: Kanikuła albo Psia Gwiazda, Dziennik Polski, 2001-08-04
Jednak sycony miód, który cieszył się dużą renomą, pijano rzadko, najczęściej przy okazji wielkich uroczystości, takich jak wesele, był bowiem produktem luksusowym i kosztownym.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce : od średniowiecza do czasów współczesnych : praca zbiorowa, 2004